Compleet Zakelijk
Image default
Chemie

Een besmetting van legionella voorkomen

Wat voor verschijnselen geeft een legionella besmetting?

Zodra u besmet wordt met de legionellabacterie krijgt u een snel opkomende hoofdpijn, een ziek gevoel en spierpijn. Daarna krijgt u een hoge koorts van meer dan 39 graden Celsius. In enkele gevallen gaat u hoesten en zal kortademig worden. Een ander bijkomend verschijnsel kan het ontstaan van diarree zijn en overgeven. U zult begrijpen dat het een ingrijpende gebeurtenis is, als u besmet raakt. Deze infectieziekte wordt ook wel de veteranenziekte genoemd, omdat het voor het eerst in 1976 werd ontdekt tijdens de Vietnamoorlog. De besmetting is niet over te brengen van mens op mens.

Wat wordt er gedaan om een besmet persoon beter te maken?

De persoon die de legionella besmetting heeft opgelopen, is doodziek. Wordt hij of zij niet behandeld, dan kan de persoon eraan overlijden. De zieke, die een longontsteking heeft door de besmetting, moet snel antibiotica toegediend krijgen. Vaak worden de personen die een legionella besmetting hebben opgelopen, overgebracht naar een ziekenhuis waar ze dan door middel van een infuus antibiotica toegediend krijgen.

Wat doet men als legionellapreventie?

We weten dat de legionellabacterie in stilstaand water groeit als het een temperatuur heeft tussen de 20 en 50 graden Celsius. Komt het besmette water als een nevel in de lucht, dan kan iemand die de nevel inademt gemakkelijk besmet raken. Daarom worden voor de legionellapreventie voorzorgsmaatregelen genomen. Zo worden de waterleidingen in bijvoorbeeld tuinkwekerijen en verzorgingshuizen regelmatig doorgespoeld. Daardoor zullen de bacteriën geen gelegenheid krijgen om te kunnen groeien.

Gebruik maken van een adviesbureau legionella

Wanneer u, als leidinggevende van bijvoorbeeld een verzorgingstehuis, verzekerd wilt zijn dat u niet te maken krijgt met een legionella uitbraak, kunt u gebruik maken van een adviesbureau legionella. Door contact op te nemen met een adviesbureau legionella kunnen zij ervoor zorgen dat het leidingwater veilig is om te drinken en te wassen. U kunt bij een adviesbureau legionella terecht om een risicoplan en beheersplan op te laten stellen. Het is verstandig dat u met zo’n adviesbureau legionella contact opneemt, zodat u zeker weet wat u moet doen om een besmetting te voorkomen.

https://www.aquadns.nl/