Compleet Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Het verschil tussen repareren en vervangen: wat kies je?

Breng ik mijn telefoon naar een reparateur? Koop ik een nieuwe laptop? Of kan ik beter mijn MacBook laten repareren? Je kent dit dilemma vast wel. De keuze tussen het vervangen van je elektronica of het laten repareren ervan is een lastige. Soms weet je gewoon echt niet wat slimmer is. Laat ons je daarom helpen. Met een aantal handige tips weet je precies waar je voor gaat. Lees snel verder! 

Waarom kies je voor reparatie?

Het liefst laten we onze telefoon of laptop gelijk repareren. Het is vaak de goedkoopste optie en duurt meestal niet lang. Heb je een hoop scheuren in je beeldscherm? Dan kun je beter het scherm vervangen. Daar hoef je helemaal geen nieuwe telefoon voor te kopen. Ben je bang dat je voor lange tijd je apparaat kwijt bent? Dat hoeft niet! De meeste reparateurs hebben het binnen een dag gefixt. Daarnaast werk je ook nog eens aan een groenere wereld. Je gebruikt namelijk minder energie en hebt minder onderdelen nodig! 

Wanneer is het tijd voor vervanging?

Toch moet je soms helaas afscheid nemen van je oude vertrouwde laptop of smartphone. Het is tijd voor een nieuw exemplaar. Doe dit vooral wanneer de kosten van een reparatie groter zijn dan het vervangen. Let ook op de updates. Dit doe je niet alleen voor de nieuwe functies. Een update komt vaak met allerlei verbeterde beveiligingsopties. Verouderde elektronica kan dit vaak niet meer aan. Geef het dan af bij een speciaal afleverpunt. Zij gaan na of ze nog een aantal onderdelen kunnen gebruiken. 

Wat moet je overwegen?

Overweeg voordat je de keuze maakt een aantal punten. Let bijvoorbeeld op de garantie van je laptop of smartphone. Valt jouw apparaat nog binnen de garantieperiode? Dan kun je deze vaak gratis laten vervangen of repareren. Doe dat dan wel bij het bedrijf waar je het hebt gekocht. Houd ook de leeftijd van je apparaat in je achterhoofd. Is het nog vrij nieuw? Dan heeft een reparatie meer zin. Een oude laptop of smartphone kun je beter vervangen. Dit is op de lange termijn een stuk goedkoper! 

 

Bij kleine gebreken ga je dus voor een reparatie. Wordt repareren te duur? Overweeg dan een nieuwe laptop of smartphone. Dit voelt misschien als een grote investering, maar uiteindelijk ben je vaak goedkoper uit. Weet jij al waar je voor gaat? Repareren of vervangen?