Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Ervaar de kracht van een re-integratie-expert voor jouw onderneming

Wanneer je aan het roer staat van een onderneming, word je geconfronteerd met een scala aan verantwoordelijkheden om je bedrijf succesvol te maken en te behouden. In de kern draait alles om het effectief aanbieden van jouw producten of diensten aan de juiste doelgroep. Het geeft een enorme boost aan je enthousiasme als je in staat bent om langdurige relaties met je klanten op te bouwen. Dit is echter verre van een eenvoudige taak. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bedrijf goed zichtbaar is in een altijd veranderende markt, en soms moet je je strategie aanpassen aan de omstandigheden. Als je personeel in dienst hebt, voeg je nog een belangrijk aspect toe aan je ondernemerschap.

Je dient namelijk te zorgen voor een solide personeelsbeleid, inclusief een effectief verzuimbeleid. In dit artikel zullen we de stappen bespreken die genomen moeten worden wanneer een van je medewerkers ziek wordt en re-integratie noodzakelijk is. Daarom behandelen we de vraag: wat houdt re-integratie in? Daarnaast vertellen we hoe een re-integratie expert van Xs2more je hierin kan bijstaan.

Re-integratie in de eerste fase versus re-integratie in de tweede fase

Het werkgeverschap heeft vele aantrekkelijke kanten. Het is een bijzondere mijlpaal als je bedrijf zo goed draait dat je kunt groeien en je eerste werknemer in dienst kunt nemen. Bovendien is het inspirerend om samen te brainstormen en gezamenlijke doelen te bereiken. Helaas ontkom je als werkgever niet aan minder aangename personeelskwesties. Als werkgever zul je vroeg of laat te maken krijgen met medewerkers die ziek worden. Hoewel de meeste mensen binnen twee weken weer aan het werk gaan, komt langdurige ziekte helaas vaak voor. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om samen met de zieke medewerker aan een effectief re-integratietraject te werken. Er zijn twee benaderingen om de werknemer terug te laten keren naar de arbeidsmarkt. Bij re-integratie in de eerste fase keert de werknemer terug naar jouw organisatie en kan hij of zij eventueel in een aangepaste of nieuwe functie werken. In het geval van re-integratie in de tweede fase, wordt de werknemer begeleid bij het vinden van een geschikte functie bij een andere werkgever.

Raadpleeg een deskundige op het gebied van re-integratie

Soms kunnen er conflicten ontstaan, bijvoorbeeld over het aantal uren dat aan re-integratie wordt besteed. Ook zijn er vaak geschillen over de exacte definitie van geschikte werkzaamheden. In bepaalde situaties kunnen er meningsverschillen ontstaan over de prestaties van een werknemer. Hoe dan ook, het is verstandig voor werkgevers om uitgebreide informatie in te winnen en begeleiding te zoeken, zodat ze goed voorbereid zijn als er een geschil ontstaat. Bij Compleetzakelijk raden we aan om contact op te nemen met een re-integratie-expert van Xs2more. Deze specialisten kunnen je begeleiden in het gehele proces rondom de re-integratie van zieke werknemers. Ze hebben expertise op het gebied van re-integratie bij arbeidsongeschiktheid, het beheren van de Ziektewet voor eigenrisicodragers en het omgaan met bezwaar en beroep in geval van arbeidsongeschiktheid.