Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe je ergonomisch kan werken

Ergonomisch werken betekent werken op een manier die goed is voor je lichaam. Het gaat erom dat je comfortabel en gezond blijft tijdens het werk. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt.

Creëer de juiste werkplek

Een goede werkplek begint met de juiste opstelling van je bureau en stoel. Zorg ervoor dat je stoel comfortabel is en goede ondersteuning biedt aan je rug. Een bureau op de juiste hoogte is ook belangrijk. Je armen moeten ontspannen op het bureau kunnen rusten, zonder dat je schouders omhoog getrokken worden. Een verstelbare stoel en bureau kunnen hierbij van pas komen, zodat je de hoogte kunt aanpassen aan jouw lichaamslengte.

Je houding tijdens het werken is van groot belang. Probeer rechtop te zitten met je rug tegen de leuning van de stoel. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden gebogen zijn. Het is ook belangrijk om regelmatig van houding te veranderen en niet te lang in dezelfde positie te blijven zitten. Daarnaast is het goed om regelmatig kleine pauzes te nemen om te stretchen en te bewegen. Dit helpt om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Gebruik ergonomische hulpmiddelen

Er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen om je werkplek comfortabeler te maken. Denk hierbij aan een ergonomisch toetsenbord en muis, die de spanning op je handen en polsen verminderen. Ook een verstelbaar monitorarm kan ervoor zorgen dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat, waardoor nekklachten worden voorkomen. Daarnaast kan een ergonomische stoel met lendensteun en verstelbare armleuningen bijdragen aan een goede zithouding en rugondersteuning.

Ergonomisch werken draait om het creëren van een comfortabele en gezonde werkomgeving. Door aandacht te besteden aan je werkplek, houding en het gebruik van ergonomische hulpmiddelen, kun je klachten zoals rugpijn, nekpijn en RSI voorkomen. Luister altijd naar je lichaam en neem regelmatig pauzes om te bewegen en te stretchen. Zo blijf je fit en gezond tijdens het werk!

Ga werken bij co-working plekken

Als je geen vaste werkplek hebt, zoals bij thuiswerken of freelance werk, overweeg dan om gebruik te maken van co-working plekken of samenwerkplekken, zoals Space4. Deze plekken zijn vaak ergonomisch ingericht en bieden een professionele omgeving om te werken. Let bij het kiezen van een co-working plek op de ergonomische voorzieningen, zoals verstelbare stoelen en bureaus, en zorg ervoor dat je je eigen ergonomische hulpmiddelen meeneemt indien nodig.