Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Kunststof spuitgieten, wat is het nou?

Wat is kunststof spuitgieten? Waarin verschilt het van andere productieprocessen?

Kunststof spuitgieten is een soort industrieel productieproces waarbij gesmolten thermoplastisch materiaal onder hoge druk in een gesloten vormholte wordt geïnjecteerd. Het resulterende deel wordt vervolgens bij kamertemperatuur uit de mal geworpen. Deze productiemethode wordt veel gebruikt voor massaproductie van onderdelen zoals speelgoed, autobumpers en huishoudelijke apparaten.

Kunststof spuitgieten is een populaire manier geworden om op maat gemaakte onderdelen te produceren, omdat het verschillende voordelen biedt ten opzichte van conventionele methoden. Het stelt fabrikanten bijvoorbeeld in staat om complexe vormen te creëren zonder ze uit vaste materialen te hoeven snijden. Bovendien vermindert het afval en energieverbruik in vergelijking met andere productietechnieken.

Het maakt ook snelle prototyping mogelijk zonder dat ontwerpers een doorlooptijd nodig hebben.

Bovendien heeft het vermogen om de arbeidskosten te verlagen en tegelijkertijd de productiviteit te verhogen geresulteerd in wijdverbreid gebruik bij het vervaardigen van kleine hoeveelheden componenten.

In vergelijking met andere manieren om kunststoffen te maken, is spuitgieten van kunststof kosteneffectief en vereist het een lage kapitaalinvestering.

Naarmate de technologie voor het gieten van kunststof verbetert, ontstaan ook nieuwe toepassingen van de techniek. Een ontwikkeling betreft het gebruik van kunststof spuitgieten om elektronische printplaten (PCB’s) te maken. PCB’s zijn gedrukte schakelingen die op stijve substraten zoals metalen of plastic panelen zijn gemonteerd. Ze worden vaak aangetroffen in elektrische apparaten en mechanische apparatuur. Enkele voorbeelden zijn auto’s en computers. 

Nog meer ontdekken over kunststof spuitgieten.

https://flinqplastics.nl/