Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat is een VOG?

Hoppa, je eerste baan is binnen. Nu vraagt je werkgever alleen nog om een VOG. Maar wat is een VOG precies? En hoe lang is een VOG geldig? In deze blog kom je alles te weten over een VOG. Ook leer je in deze blog hoe je een VOG kunt aanvragen voor je nieuwe baan of stageplek!

VOG

VOG is een afkorting voor verklaring omtrent gedrag. Een VOG laat zien in welke mate je in contact bent gekomen met justitie. Je kan het zien als een papiertje waarin staat of jij je goed hebt gedragen. Wanneer je toch in contact bent gekomen met justitie door bijvoorbeeld de politie, kun je evengoed een VOG aanvragen mits het strafbare feit niet relevant is voor je taak of functie. Ben je 23 jaar of jonger? Dan wordt er alleen gekeken naar de afgelopen 2 jaar. Een VOG is niet voor een bepaalde tijd geldig. Een VOG wordt namelijk opnieuw aangevraagd wanneer je naar een nieuwe werkplek vertrekt, tenzij je in overleg met je werkgever hebt afgesproken dat er een voorgaand VOG wordt gebruikt.  

Voor wie?

Een VOG gaat over jou maar is meestal bestemd voor je werkgever. Dit kan de werkgever zijn waar je in loondienst ben maar ook je werkgever op stage. Steeds meet stageplekken vragen om een VOG. Ze willen namelijk precies weten wat voor werknemer of student ze in huis halen. Ze willen zeker weten of je geschikt bent voor het vervullen van bepaalde taken of functies.

Hoe vraag ik een VOG aan?

Een VOG kun je zowel schriftelijk aanvragen als online. Je krijgt in beide gevallen je VOG via de post naar je toegestuurd. Een VOG kun je online makkelijk aanvragen met behulp van verschillende websites. Wil je het liever schriftelijk doen? Dan kun je een VOG aanvragen via de gemeente. Een VOG vereist slecht een aantal persoonsgegevens en een betaling. Het kan 1 tot 4 weken duren voordat je aanvraag verwerkt is.