Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat zijn de voor- en nadelen van outplacement?

Outplacement is een dienst die outplacementbureaus aan bedrijven en werknemers bieden. Bij outplacement worden ontslagen werknemers geholpen met het vinden van een nieuwe baan. De manier waarop outplacement wordt uitgevoer kan per aanbieder verschillen en is daarnaast in belangrijke mate afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever. Dat kan zowel het bedrijf als de ontslagen medewerker zijn. Daarnaast spelen budget, leeftijd en motivaatie ook een belangrijke rol. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van outplacement? Wanneer zet je het in en waar moet je op letten wanneer je aan een outplacementtraject begint? We hebben de voor- en nadelen op een rijtje gezet. 

Voordelen van outplacement

1. Een outplacementproces biedt mensen die hun baan verliezen een kans om hun vaardigheden en kwaliteiten te verbeteren, waardoor ze een concurrentievoordeel hebben bij het solliciteren naar een andere baan. 

2.  Outplacementprogramma’s bieden vaak een gespecialiseerde begeleiding bij het verbeteren van de curriculum vitae, het verbeteren van de sollicitatievaardigheden en het vinden van een passende baan. 

3. Outplacementprogramma’s kunnen helpen bij het verminderen van de stress die gepaard gaat met een ontslag.

4. Outplacementprogramma’s kunnen bedrijven helpen bij het versterken van hun reputatie in de markt. 

5. Werknemers kunnen met hun problemen terecht bij een vertrouwenspersoon van het outplacementbureau.

Nadelen van outplacement: 

1. Outplacement kan een aanzienlijke kostenpost zijn voor bedrijven.

2. Veel outplacementprogramma’s bieden geen garantie dat deelnemers een nieuwe baan krijgen. Al bieden sommige outplacementbureaus die garantie wel.

3. Sommige outplacementprogramma’s kunnen bedrijven verplichten om gespecialiseerde diensten te betalen, zoals het organiseren van workshops en het aanbieden van coaching. 

4. Outplacementprogramma’s kunnen een bedrijf verplichten om ex-werknemers te betalen voor hun deelname aan het programma.