Compleet Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Van idee naar succesvolle productie en introductie

Soms kom je ineens op een briljant idee en wil je dat op de markt brengen. Soms ben je jaren bezig om iets te ontwikkelen dat misschien een succes kan worden. Of je nu ‘hobby uitvinder’ bent of productontwikkelaar bij een al bestaand bedrijf, het blijft altijd spannend om net dat ene geniale idee te krijgen waarvan achteraf blijkt dat het een groot succes werd. Als je droomt van zo’n succes, dan is het goed te weten dat er gespecialiseerde bedrijven klaar staan om jouw ideeën uit te voeren.

Kunststof ontwerpen laten maken

Veel producten worden vandaag de dag gemaakt van kunststof. Als het even kan gerecycled, want dat is beter voor het milieu. Je kunt een ontwerp laten maken door een ervaren kunststofproductiebedrijf. Zij ontwerpen een mal waar de vloeibare kunststof in wordt gespoten. Zodra het materiaal is uitgehard zie je direct het resultaat. Als het prototype een succes is dan kan er uiteraard worden overgeschakeld op massaproductie. Het gaat daarbij niet alleen om eindproducten maar ook om halffabricaten die worden toegepast om een eindproduct af te leveren.

Spuitgieten met verschillende materialen

Bij het maken van kunststof producten wordt meestal gebruik gemaakt van spuitgieten. Deze techniek levert een zeer nauwkeurig resultaat op. Er kan tot op tienden van millimeters nauwkeurig worden gewerkt. De opdrachtgever geeft aan welk product hij nodig heeft en er wordt een matrix gemaakt om het product te maken. Als de proefversie naar wens is kan er direct overgeschakeld worden op productie op grotere schaal. Voor bestaande klanten kan er uiteraard direct op afroep worden geproduceerd. Op die manier kun je als producent op ieder gewenst moment een nieuwe voorraad producten te laten afleveren. Bedrijven die kunststof producten produceren kunnen doorgaans ook zorgen voor het transport. Maar uiteraard kan de opdrachtgever er ook voor kiezen om zijn bestelling met eigen vervoer op te halen.

Een nieuw product op de markt brengen

De introductie van een nieuw product moet zorgvuldig worden gepland. Als je dit goed aanpakt dan heb je de eerste stappen naar succes al gezet. Probeer vooraf in te schatten of er belangstelling is voor je vinding en bij welke doelgroep je die moet zoeken. Daar kun je dan de wijze van introductie op afstemmen. Het scheelt immers enorm of je je richt op het bedrijfsleven of op particuliere klanten. Ook de leeftijdscategorie kan een grote rol spelen bij het bepalen van de marketing strategie.

Heeft kunststof de toekomst?

Kunststof werd in de afgelopen decennia steeds vaker de vervanger van metaal. Vroeger waren apparaten en gebruiksvoorwerpen vaak van ijzer of aluminium. Kunststof is vaak veel lichter en gaat bovendien langer mee. Daarom schakelden veel producenten over op kunststof. Innovaties die vandaag de dag worden gedaan gebruiken vrijwel altijd kunststof, of voor het gehele product of voor onderdelen. De productie van kunststof geeft echter een flinke milieubelasting. Daarom wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor gerecycled plastic. Door gescheiden inzameling kan veel van dit materiaal worden hergebruikt.