Compleet Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Wat kan je doen als je een schrijversblok hebt?

Momenteel zul je misschien last hebben van een schrijversblok, maar het kan ook zijn dat op dit moment de ideeën moeiteloos op de pagina’s terecht komen. Je zit dan in de flow van het schrijven en dat is dan ook ontzettend fijn. 

Maar wanneer je dit niet ervaart kan je je misschien afvragen of dat je te maken hebt met een schrijversblok. Gelukkig hoeft dit niet altijd een schrijversblok te zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon even rust moet hebben en afstand moet nemen van het schrijven. In deze blog wordt er uitgelegd wat een schrijversblok is en wat je kan doen als je dit eenmaal hebt. 

 

Wat is een schrijversblok?

Sommige associëren een schrijversblok met uitstelgedrag of er geen tijd en moeite in willen steken. Veel mensen zeggen dat het vaak voorkomt en dat zelfs de professionele schrijvers er last van hebben. Ongeacht hoeveel ervaring je hebt in het schrijven, niemand vind het leuk om een schrijversblok te hebben. 

Uiteindelijk is een schrijversblok het soms niet weten wat je moet schrijven. Je wilt iets schrijven, maar je weet niet wat de beste manier is om het te schrijven of wat het belangrijkste punt is. 

Als je je boodschap niet duidelijk kan overbrengen, dan is je gedachte geblokkeerd. Zodra je erkent dat het een uitdaging is die je helpt te ontwikkelen als schrijver, kun je door het obstakel heen werken tot je door de blokkade heen hebt. 

Je werk kritisch bekijken maakt je een sterke schrijver, maar wees niet overdreven kritisch op je geschreven pagina’s. Door te veel na te denken en kritisch te zijn loop je vast. 

In principe is het vast zitten een fase waar je doorheen moet gaan als je leert hoe je een schrijver moet zijn. Misschien realiseer je je dat je te veel ideeën hebt of dat je wellicht een vaag onderwerp in gedachte hebt. Veel dingen kunnen je weerhouden betere inhoud te schrijven. Neem vooral een pauze van het schrijven en denken, als je last hebt van een schrijversblok. 

Wat nu? 

Wanneer je niet weet wat je moet schrijven, moet je jezelf verlossen van de blokkade. 

Er zijn veel dingen die je kan doen als je last hebt van een schrijversblok. Allereerst neem even pauze van het schrijven. Pak een glas water of thee en doe even iets voor jezelf. Ga na waar je voor wilt staan, doe inspiratie op bij de ‘onze missie en visie’ pagina’s van bedrijven. Doe een activiteit of zelfs even niks om je brein de rust te geven die nodig is. Neem dan ook zolang de tijd als dat je nodig hebt en ga niet te snel weer aan de slag met schrijven. 

Als je je rust hebt gehad en nog steeds last hebt van een schrijversblok, dan is hier een oefening die je kan doen. 

Brainstormen wordt vaak gedaan voor veel verschillende dingen. Ook wanneer je met een nieuw boek of blog begint, kan je brainstormen gebruiken om nieuwe ideeën te generen. 

Schrijf elk idee op die in je hoofd komt of schrijf woorden op die in je opkomen. Verbind deze woorden en zo heb je nieuwe ideeën voor je verhaal. 

Wat je kan ook kan doen is inspiratie halen uit verschillende dingen. Ga naar buiten en neem een wandeling. Noteer de dingen die je ziet in je telefoon of schrijf ze op. Wanneer je thuis bent kun je naar deze woorden en zinnen kijken en wellicht haal je daar weer inspiratie. Misschien weet je alweer wat je moet schrijven door even buiten te zijn.