Compleet Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Webhosting en de domeinnaam

Webhosting is een service die je online kunt krijgen en die de inhoud van je website beschikbaar maakt voor mensen over de hele wereld. Wanneer je een hosting plan koopt, huur je ruimte op een fysieke server om alle bestanden en gegevens voor je website op te slaan. Webhosts bieden je de tools en technologie om je website efficiënt en veilig te laten werken. Ze houden de server draaiende, nemen beveiligingsmaatregelen en zorgen ervoor dat bestanden zoals teksten, foto’s en andere bestanden met succes naar de browsers van bezoekers worden verzonden. In dit artikel leer je meer over webhosting.

Soorten webhosting services

Het eerste type webhosting is shared hosting, waarbij meerdere gebruikers dezelfde serverbronnen delen, zoals geheugen, verwerkingskracht en opslagruimte. Virtual Private Server (VPS) Hosting is het volgende type webhosting. Bij dit type webhosting deelt je website een fysieke server met andere sites, maar de webhost maakt een virtueel deel voor elke gebruiker. Een virtuele privé server site krijgt dus een bepaald aantal bronnen. Aan de andere kant gebruikt Cloud hosting veel virtuele servers om websites te hosten. Dus als een server het te druk krijgt of een probleem heeft, zullen de andere servers het overnemen en de website draaiende houden. Daarentegen krijgt bij dedicated hosting elke website zijn eigen fysieke server. Als je kiest voor dedicated hosting, kun je de server instellen, het besturingssysteem en de software kiezen die je wilt gebruiken en de hostingomgeving naar je wensen aanpassen.

De domeinnaam

Nadat je hebt besloten waar je de gegevens van je website wilt opslaan, is de volgende stap bij het opzetten van je website het zoeken naar en kopen van een domeinnaam. Een domeinnaam dient als digitale identiteit van een website en maakt deze toegankelijk voor gebruikers. Gewoonlijk bestaat een domeinnaam uit de naam van een website en een extensie zoals .com, .org, .net of .xyz. Een domein en hosting service kunnen bij dezelfde of een aparte provider worden afgenomen. Daarnaast bieden veel hostingproviders ook domeinregistratie aan. Als je aan de slag wilt, moet je je domeinnaam bepalen en de domeinnaam checken om te weten of deze nog beschikbaar is.