Compleet Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Veilig steigerbouw uitvoeren

We kozen het brein van een steiger expert en hij gaf ons deze geweldige tips om slim te werken en veilig te blijven op en rond steigers. Dus of u nu torenhoge magazijn lampen vervangt of ramen vervangt in een huis met twee verdiepingen, hier leest u hoe u veilig steigers gebruikt om dingen van de grond te krijgen.

Steigers veilig vervoeren

Stapel de planken, beugels en bases op de bodem tussen de wielkasten en stapel de frames erop. Voorkom dat de steigerframes aan de zijkant van het bed worden gestut. Het is het beste om alles zo laag mogelijk te hebben, zodat onderdelen niet worden opgeblazen of eruit stuiteren. En frames die langs de zijkant van het bed uitsteken, kunnen een gevaar vormen voor iemand die langs de vrachtwagen loopt. Als u een korter bed heeft, moet u mogelijk de achterklep open houden; zorg ervoor dat u alles vastzet met een spanband.

Bedek de gehele steiger met planken

Bedek indien mogelijk de gehele breedte van de steiger met planken. Dit creëert een groter werkgebied en vermindert het risico op een val. Als het niet mogelijk is, vooral als je halverwege ladder frames zoals deze werkt, installeer dan een andere plank hogerop om een ​​soort vangrail te creëren. Wanneer u op zwenkwielen werkt, installeer dan een diagonale “gooser” -beugel. Het houdt de steiger vierkant en stabiel.

Hoe stel je veilig een steiger op?

Installeer eerst de voetsteunen of zwenkwielen, zodat u niet de hele steiger hoeft op te tillen om ze erin te schuiven. Monteer beide dwarsschoren op één frame. Met de steun van de dwarsschoren (boven) blijft hij rechtop staan. Verplaats het tweede frame op zijn plaats en bevestig de kruisschoren daaraan (onder). Schuif de steiger ongeveer 14 inch van de muur voordat u de planken installeert.

Installeer een vangrail

Het installeren van een leuning is de beste manier om te voorkomen dat u per ongeluk van de rand van het platform stapt. Veiligheidsharnassen zijn niet nodig als je aan dit type steiger werkt. Als je valt terwijl je een veiligheidsharnas draagt, kun je het hele platform met je mee naar beneden trekken, waardoor iedereen die in het gebied werkt in gevaar komt.

Behoud een driepuntsgreep

Houd bij het beklimmen van een steiger altijd een driepuntsgreep vast. Dat betekent dat één hand en twee voeten, of één voet en twee handen, te allen tijde in contact moeten blijven met de steiger. Houd je lichaam zo dicht mogelijk bij het frame. Als u ver naar buiten leunt, kan het hele werk bovenop u kantelen. En klim nooit op de dwarsschoren; ze zijn niet ontworpen om het gewicht aan te kunnen.

Steigers opstellen op oneffen terrein

Steigerframes zijn ontworpen voor gebruik met zwenkwielen of voetplaten. Als u ze overslaat, kunnen de framebuizen beschadigd raken en structureel worden verzwakt. Plaats een blok hout van 2×11 onder elke poot, zelfs bij gebruik van een grondplaat. Dit voorkomt wegzakken in zachte bodems of heet asfalt.

De steiger op blokken zetten bij het werken aan beton is niet nodig, maar het is nog steeds een goed idee. Een oneffen vloer of een enigszins komvormige bodemplaat kan resulteren in een klein pasvlak. De lichte flex in hout zorgt voor een mooie, gelijkmatige gewichtsverdeling. Wanneer u op een oneffen oppervlak werkt, stelt u de steiger waterpas en loodrecht op met een verstelbare potkrik. Zet de steiger nooit op metselwerk of stapels hout.

Werken op steigers

Veiligheid voorop: houd de planken vrij van rommel om het risico te verkleinen dat u struikelt of dingen schopt op nietsvermoedende zielen die eronder werken. Bewaar uw gereedschap en benodigdheden waar mogelijk in emmers, caddies en gereedschapskisten. Installeer een 2×5 kantplank om te voorkomen dat items vallen. Houd het op zijn plaats op de hoeken met draad. Het is verleidelijk om gereedschap aan de balustrade te hangen, maar doe het niet. Het toevoegen van gewicht aan de relingen vergroot de kans dat ze zouden kunnen falen als iemand tegen hen leunt. Veiligheidshelmen voor grondwerkers zijn altijd een goed idee.

Toegang tot het platform met een ladder

Gebruik een ladder om veilig en gemakkelijk toegang te krijgen tot een steiger, vooral wanneer u werkt met houten planken die over de uiteinden hangen. Laat de ladder minstens één meter. voorbij het oppervlak van de planken lopen. Leun de ladder tegen de muur in plaats van de steiger zelf, anders zou je hem kunnen kantelen als je omhoog klimt.

https://www.redsteigerbouw.nl/