Compleet Zakelijk
Image default
Detailhandel

Alles wat je moet weten over muziekformaten voor je platenspeler

Vinylplaten hebben de laatste jaren een grote comeback gemaakt, en de platenspeler wordt nu steeds populairder bij muziekliefhebbers over de hele wereld. Maar voordat je je favoriete nummers kunt gaan draaien op je nieuwe platenspeler, moet je jezelf vertrouwd maken met de verschillende beschikbare muziekformaten en hoe ze werken. Laten we eens kijken naar de basis van vinyl platenformaten, zodat je zeker weet dat je de juiste soort muziek op je apparaat afspeelt.

 

45 RPM vinylplaten

Het meest voorkomende type vinylplaat staat bekend als een 45 RPM (omwentelingen per minuut) single. Deze platen bevatten één nummer verdeeld over twee kanten. Elke kant duurt meestal tussen de drie en vijf minuten, afhankelijk van de lengte van het nummer zelf. Zoals de naam al aangeeft draaien deze platen op 45 RPM, wat iets sneller is dan andere soorten platen. Ze zijn ook meestal 7 inch in diameter en zitten in kartonnen of plastic hoezen.

 

33⅓ RPM Vinylplaten

Een ander populair formaat zijn 33⅓ RPM vinylplaten, die gewoonlijk LP’s (langspeelplaten) of albums worden genoemd vanwege hun grotere afmetingen, meestal 12 inch in diameter, en langere speelduur (ongeveer 20-30 minuten per kant). Deze grotere platen draaien langzamer dan 45-toerenplaten op 33⅓ RPM en kunnen één tot meerdere nummers per kant bevatten. Albums hebben vaak illustraties of foto’s aan de randen die hun esthetische aantrekkingskracht vergroten.

 

78 toeren vinyl platen

Het oudste type vinylplaat staat bekend als een 78-toerenplaat, die 78 toeren per minuut draait en tot vier minuten geluid per kant kan bevatten. In tegenstelling tot 45s en 33s zijn deze platen gemaakt van broos schellakmateriaal in plaats van plastic, waardoor ze na verloop van tijd sneller beschadigen. Ze zijn meestal 10-12 inch in diameter, maar kunnen groter zijn, afhankelijk van de artiest of het genre muziek dat wordt afgespeeld.

 

Welk formaat past bij jou?

Welke soort muziek je ook verkiest, er is waarschijnlijk een vinylformaat dat perfect bij je wensen past! 45s zijn geweldig voor korte nummers of singles, terwijl LPs een langere speelduur bieden voor volledige albums of compilaties die meerdere genres of muziekstijlen omvatten. En als je echt iets unieks zoekt, dan bieden 78-toerenplaten een interessante blik in de muziekgeschiedenis met hun vintage geluidskwaliteit en klassieke artwork ontwerpelementen. Dus als je de volgende keer wat muziek op je platenspeler wilt draaien, zorg er dan voor dat je precies weet wat voor formaat je plaat heeft!

 

https://maxiaxi.com