Compleet Zakelijk
Image default
Energie

Hoe is de energieprijs opgebouwd?

Heb jij je energiecontract er wel eens bijgepakt? Dan is het je ongetwijfeld opgevallen dat de prijs van zowel gas als elektriciteit is opgebouwd uit allerlei verschillende bedragen. Juist dit maakt het dat verschillende aanbieders verschillende prijzen kunnen hanteren. Van deze energieprijzen zijn er namelijk een aantal componenten vast en een aantal variabel. Je kunt je voorstellen dat je als energieaanbieder geen invloed hebt op de hoogte van de energiebelasting. Toch zijn er wel een aantal zaken waar een energiemaatschappij wel degelijk invloed op heeft. Om je een idee te geven welke dit zijn, hebben we ze hieronder verder voor je uitgelicht.

 

Verschillende componenten

 

Waar je op je energierekening kijkt, dan zie je hier allerlei verschillende bedragen, die uiteindelijk de stroom en ook gasprijs vormen. Om je een idee te geven hoe dit werkt, is het eerst goed te weten waaruit de rekening nu eigenlijk allemaal bestaat. Dit zijn de volgende componenten:

 

  • De energieprijs per kuub gas of kWh stroom
  • Vaste kosten van het energiebedrijf
  • Netbeheerkosten
  • Energiebelasting

 

Het verbruik

 

De uiteindelijke kosten voor het verbruik van gas en stroom zijn dus opgebouwd uit 4 verschillende componenten. Zoals je je kunt voorstellen is het voor een energiebedrijf onmogelijk om de energiebelasting aan te passen. Dit is een vaststaand bedrag dat door de overheid is vastgesteld. De kosten die je als eerst ziet, dat zijn de kosten voor het verbruik van je gas en stroom. Dit wordt gevolgd door de belasting die je hier overheen betaald. Deze belasting is normaal gesproken 21 procent, maar is nu 9 procent. Vervolgens rekent ook de netbeheerder kosten voor het gebruik van het net. Goed is om te weten dat de netbeheerder niet je energieleverancier is. Vervolgens worden er nog vaste kosten gerekend vanuit het energiebedrijf. Dit zijn kosten voor het leveren van de energie en ook het onderhoud van alles. Dit kun je als het ware zien als ‘service’ kosten.

 

Uiteindelijke kosten

 

Nadat al deze kosten bij elkaar zijn opgeteld, zie je uiteindelijk wat je betaalt per kilowattuur stroom en per kuub gas. Dus ben je voornemens om over te stappen, kijk dat goed dat je alle kosten goed met elkaar vergelijkt. Het kan dus heel goed zijn dat het lijkt alsof je elder voordeliger uit bent, maar dat hoeft dus niet het geval te zijn.

https://www.energieprijzengids.nl