Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Bestelwagens vs. bakwagens: wat is het verschil?

Bestelwagens en bakwagens (ook wel vrachtauto’s genoemd) zijn twee soorten voertuigen die vaak voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Hoewel ze er op het eerste gezicht misschien hetzelfde uitzien, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee voertuigtypes.

Definitie van bestelwagens en bakwagens

Een bestelbus is een auto waarin spullen vervoerd kunnen worden en heeft vaak deuren aan de achter- en zijkant. Dit type voertuig is ontworpen voor het vervoeren van kleine tot middelgrote ladingen. Een bakwagen daarentegen is een voertuig met een vaste opbouw waarbij de laadruimte en de cabine één geheel vormen. De lading kan alleen van achteren worden geladen. Bakwagens zijn ontworpen voor het vervoeren van grote ladingen, zoals meubels, machines en bouwmaterialen.

Capaciteit en afmetingen

Een ander verschil tussen deze twee typen voertuigen is het laadvermogen. Bestelwagens zijn over het algemeen kleiner dan bakwagens en hebben minder laadvermogen. Ze worden vaak gebruikt voor kleine artikelen zoals gereedschap en pakketten. Bakwagens zijn groter en hebben meer laadruimte. Ze worden vaak gebruikt voor grote, zware voorwerpen zoals meubels, machines en bouwmaterialen.

Wendbaarheid en rijgedrag

Een derde verschil tussen bestelwagens en bakwagens huren is het gemak en de grip op de weg. Bestelwagens zijn over het algemeen wendbaarder en gemakkelijker te besturen dan bakwagens. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in drukke steden en kleine straatjes. Bakwagens zijn beter geschikt voor lange afstanden omdat ze bij hoge snelheden beter op de weg blijven doordat ze (meestal) zwaarder en groter zijn.

Onderhoud en brandstofverbruik

Een ander belangrijk aspect is het brandstofverbruik en onderhoud. Bestelwagens zijn zuiniger en vergen minder onderhoud omdat ze eenvoudiger zijn. Bakwagens hebben vaak zwaardere motoren en zijn beter geschikt voor het vervoeren van zware spullen.

Conclusie 

Als je een klein bedrijf hebt en kleine spullen moet vervoeren, dan is een bestelwagen een goede keuze. Heeft u een groot bedrijf en moet u grote, zware spullen vervoeren, dan is een bakwagen beter. Het is belangrijk om te kijken naar wat jouw bedrijf nodig heeft en wat het beste bij je past. Door rekening te houden met de verschillen tussen bestelwagens en bakwagens, kunt u de juiste keuze maken voor uw bedrijf. Autoverhuur Kroon helpt u graag met het vinden van de juiste huurauto!