Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Een bedrijfspresentatie. Maak je hem zelf of laat je hem maken?

Veel mensen in Nederland werken in de zakelijke dienstverlening. In deze branche komt het regelmatig voor dat je een presentatie moet uitvoeren voor je collega’s, je werkgever of klanten. Maar ook als je niet in deze markt werkt komt het wel eens voor dat je moet presenteren: een examenpresentatie of bijvoorbeeld een productpresentatie die je wilt pitchen voor investeerders. Als je een presentatie geeft heb je als doel om een stukje informatie over te brengen naar de luisteraar. Maar hoe doe je dit? Het is voor de luisteraar en voor de presentator vervelend als dit niet lukt en de presentator afdwaalt of een warrig verhaal verteld. Onderstaand geven we een paar tips hoe jij een goede bedrijfspresentatie geeft.

  1. Bereid jouw verhaal goed voor. Het klinkt als een vanzelfsprekende tip maar heel veel mensen gaan hier de fout in. Als je als presentator in je hoofd aan het nadenken bent over wat jij moet zeggen, dan ben je minder bezig met de boodschap overbrengen op het publiek. Leer je tekst daarom helemaal uit je hoofd zodat je het kan dromen. Zo krijg je ook minder ‘uhms’ tijdens je presentatie.
  2. Zet weinig tekst op je presentatie. Veel presentators zetten hun hele dia-slide vol met tekstuele content. Dit zorgt ervoor dat het publiek meer met de tekst bezig is en minder met je boodschap. Zorg voor korte en bondige slides zodat je publiek niet afgeleid is en jij ook niet de slide als spiekbriefje gebruikt. Wat er dan namelijk gebeurt is dat je lichaam minder naar het publiek is gedraaid en meer naar je scherm. Dit kan een publiek als ongeïnteresseerd ervaren.
  3. Heb je moeite met een houding aannemen? Zorg er dan voor dat je een pen vast hebt. Ja, een pen! Dit zorgt er namelijk voor dat je een veel natuurlijkere houding aanneemt en niet ongemakkelijk met je handen naast je lichaam staat, of juist téveel met je handen gebaard.
  4. Pak een glas met water. Ben je vergeten wat je wilde zeggen (dit kan natuurlijk ook gebeuren als je goed ingestudeerd hebt), dan kan je een slokje water nemen om jezelf weer even te herpakken.
  5. Laat een presentatie maken door een goed ontwerpbureau. Heb jij écht een belangrijke presentatie en weet je zelf niet goed hoe je een interactieve bedrijfspresentatie in elkaar zet? Neem dan contact op met een partij als The Presentation Factory en laat een ontwerp op maat maken.

Presentatie