Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Succesvolle community building: 5 tips en adviezen

Bij community building vorm je eigenlijk een groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben, zoals een bepaalde interesse, passie of een probleem dat ze willen oplossen. Deze mensen komen samen om te praten, informatie te delen en van elkaar te leren. Het is eigenlijk een manier om mensen die hetzelfde denken of voelen met elkaar te verbinden. Voor bedrijven kan het erg interessant zijn om een online community te starten. Hier zijn 5 tips en adviezen om je daarbij te helpen!

Ken de waarde van community building

Community building is veel meer dan een trend; het is een essentieel onderdeel van hoe bedrijven tegenwoordig aan marketing doen. Als je snapt hoe belangrijk het is om een gemeenschap rond je bedrijf te bouwen, ben je al een heel eind op weg naar succes. Op deze manier kun je goed contact maken (en onderhouden) met je klanten, mensen die hetzelfde denken bij elkaar te brengen en jouw merk bekender maken.

Kies het type verstandig

Er bestaan verschillende soorten groepen waar mensen met dezelfde interesses samenkomen. Deze kunnen voor iedereen toegankelijk zijn of juist privé. Het is belangrijk om goed na te denken over wat voor groep het beste past bij wat je wilt bereiken en voor wie je het doet. Een groep waar iedereen welkom is, groeit snel en iedereen kan zich daar makkelijk bij aansluiten, maar soms is er te veel onzin en zijn de gesprekken minder diepgaand. Een privégroep biedt iets unieks en kan zorgen voor betere en serieuzere gesprekken.

Gebruik een geschikt community platform

Een community platform is de plek waar je groep samenkomt en actief is. Het is echt belangrijk om een goed platform te kiezen. Een platform dat al helemaal klaar is, kan handig zijn omdat je dan zelf niet alles vanaf het begin hoeft op te zetten. Zo kun je je meer richten op wat er in de groep gebeurt en op de gesprekken die mensen met elkaar hebben. Ook is zo’n platform vaak veiliger dan sociale media, omdat je privacy daar beter beschermd kan zijn.

Maak gebruik van community management

Community management is een doorlopend proces dat bestaat uit vier onderdelen: meer leden krijgen, zorgen dat leden actiever worden, in de gaten houden hoe leden zich gedragen en de groep steeds verbeteren. Je wilt dit zowel op een grote lijn (strategisch) als in de dagelijkse praktijk (operationeel) doen. Bij het strategische deel denk je na over wat je wilt bereiken en wie je wilt aanspreken. Bij het operationele deel maak je deze doelen waar en zorg je ervoor dat mensen actief meedoen in de groep.

Creëer waarde!

Voor een succesvolle community moet je je leden iets waardevols bieden. Alle informatie die je deelt zou voor iemand interessant moeten zijn. Probeer gesprekken en interactie ook actief te bevorderen. Je kunt ook denken aan leuke spelletjes om mensen actiever en loyaler te maken. Het doel is om gesprekken tussen leden op gang te houden en uit deze gesprekken nuttige tips te halen die je kunt gebruiken in je marketingcampagnes. Heb jij al een online community?

https://www.connact.online