Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waar moet een kennismigrant aan voldoen?

Kennismigranten komen steeds vaker voor in Nederland. Steeds meer bedrijven zijn namelijk op zoek naar specifiek talent, die ze niet zo snel kunnen vinden in Nederland. Door buitenlands talent naar Nederland te halen brengen ze dus nieuwe kennis en ervaring mee. Kijk bijvoorbeeld eens op www.compasnl.com/ waar je veel informatie kunt vinden over kennismigranten. In dit artikel gaan we er verder op in. Lees daarom zeker verder. 

Wat zijn kennismigranten?

Kennismigranten zijn mensen die vaak hoog opgeleid zijn en komen werken in Nederland. Meestal met als reden dat het bedrijf die ze aanneemt op zoek is naar specifiek talent. Vaak gaat het dan om vaardigheden die in Nederland lastig te vinden zijn. Denk hierbij aan IT-specialisten, wetenschappers of ingenieurs. 

Waar moeten kennismigranten aan voldoen?

Kennismigranten mogen niet zomaar werken in Nederland. Ze moeten namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je in Nederland als kennismigrant een arbeidscontract hebben bij een Nederlandse werkgever. Ook moet dit arbeidscontract goedgekeurd en erkend zijn door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

 

Ook moet het salaris van de Kennismigrant voldoen aan een bepaald minimum salaris. Deze is vaak hoger dan een gemiddeld loon. Dit zorgt ervoor dat je als bedrijf alleen echt gespecialiseerde werknemers naar Nederland haalt. Wat ook belangrijk is, is dat kennismigranten verplicht een geldige zorgverzekering en paspoort moeten hebben. Is alles voor elkaar? Dan mogen ze aan het werk. 

Hoe lang mag een kennismigrant blijven?

Hoe lang een kennismigrant in Nederland mag blijven hangt meestal af van de duur van het arbeidscontract. De meeste bedrijven die werken met kennismigranten, spreken een contract voor bepaalde tijd af. Bijvoorbeeld een half jaar of een jaarcontract. In sommige gevallen is het voor een kennismigrant ook mogelijk om een permanente verblijfsvergunning aan te vragen. Dan kunnen ze langer in Nederland blijven. Dit is vaak in combinatie met een vast contract bij een Nederlandse werkgever. 

Nederland heeft baat bij kennismigranten, omdat ze bijdragen aan de innovatie en economische groei. Bedrijven kunnen zo hun concurrentiepositie verbeteren en blijven voorop lopen in hun sector. Voor meer informatie over hoe je een kennismigrant kunt worden of hoe je als bedrijf kennismigranten kunt aannemen, kun je terecht op de website van de IND.

Wat is het verschil tussen een kennismigrant en een arbeidsmigrant?

In Nederland krijg je als bedrijf soms te maken met twee verschillende werkmigranten. Kennismigranten en arbeidsmigranten. Het is belangrijk om deze twee niet door elkaar te halen, omdat beide soorten buitenlandse werknemers anders zijn. Het grootste verschil tussen de twee is meestal het type werk dat ze gaan doen, maar ook het opleidingsniveau.

Vaak zie je dat arbeidsmigranten naar Nederland komen om te werken, bij vaak banen waar geen of weinig scholing voor nodig is. Denk aan fabrieken, landbouw of seizoenswerkzaamheden. Kennismigranten daarentegen hebben meestal een hoger opleidingsniveau en brengen specifieke kennis en vaardigheden mee die moeilijk lokaal te vinden zijn.