Compleet Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Hoe verbeter ik mijn aanbestedingsprocedure?

Hoewel aanbesteden heel ingewikkeld kan lijken, krijgt elke professional er op een gegeven moment mee te maken. Of je nu een klein bedrijfje bezit en graag een opdracht wilt uitvoeren, of juist bij een grote organisatie werkt: een goede aanbestedingsprocedure kun je flink wat geld en moeite besparen. Hieronder vind je tips om jouw aanbestedingsprocedure te verbeteren, voor opdrachtgevers.

Maak een duidelijk rapport

Met een goede voorbereiding heb je de helft van het werk al gedaan! Voordat je begint met de aanbesteding, is het dus belangrijk om een duidelijk rapport, met daarin een plan te maken. Denk na over wat je precies van de opdrachtnemer wilt, wat je budget is, en welke kwaliteiten de opdrachtnemer sowieso moet hebben. Met deze dingen in je achterhoofd kun je gerichter zoeken. Je kunt ook een aanbestedingsplatform zoals https://www.tender.app/ gebruiken. Een platform kan je te helpen om specifieke opdrachtnemers te vinden, en zorgt ervoor dat je aanbesteding bij een breder publiek komt.

Communicatie is belangrijk!

Tijdens de aanbestedingsprocedure is duidelijke communicatie een vereiste. Alle betrokken partijen moeten precies weten wat er van hen verwacht wordt! Maak dus duidelijk wat de deadlines zijn, hoe de selectieprocedure verloopt, en welke belangrijke informatie de opdrachtnemers moeten aanleveren. Ook tijdens het uitvoeren van de klus is het belangrijk om regelmatig updates te geven. Dit kan het makkelijkst via een e-mail, of dus via een specifiek aanbestedingsplatform. Check soms voor de zekerheid even dat iedereen op de hoogte is van de laatste projectontwikkelingen en wijzigingen in de planning.

Wees zorgvuldig bij de selectie

Hoe vervelend het ook is, het kiezen van het juiste bedrijf is misschien wel het belangrijkste deel van een aanbesteding. Je moet zorgvuldig en objectief blijven, ook als je bedrijven afwijst. Om de keuze makkelijker te maken kun je een lijst met eisen opstellen. Als een bedrijf niet aan de eisen kan voldoen, is dat in ieder geval al iemand die je kunt afwijzen. Als je het idee hebt dat je de keuze niet zelf kunt maken, dan kun je ook een beoordelingscommissie samenstellen. Zij kunnen, allemaal vanuit hun eigen expertise, een goed oordeel vellen over de bedrijven. Dit zorgt voor een eerlijkere selectie. Meer informatie over verschillende soorten aanbestedingen, en hoe je deze nu aanpakt, vind je op deze aanbestedingsprocedure pagina.

Vergeet niet te evalueren

De klus is geklaard en hoewel je misschien opgelucht bent, is het werk nog niet voorbij. Na afloop van de aanbesteding zul je het proces namelijk ook nog moeten evalueren. Kijk terug op wat er goed ging, maar ook naar wat er beter kan. Dit helpt je om toekomstige aanbestedingen beter te laten gaan. Om het proces goed te kunnen evalueren, kun je een evaluatierapport maken met de tips en tops die je verzonnen hebt. Bespreek dit rapport met je team, en ook met de andere partijen die betrokken waren bij de aanbesteding. Zo zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar ook de rest van het team leert van de ervaringen, en het proces steeds beter wordt!