Compleet Zakelijk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wat houden emissievrije zones in?

Emissievrije zones: je hebt er als ondernemer of wagenpark eigenaar zeker al van gehoord. Maar wat houden ze precies in en welke gevolgen brengen ze met zich mee? In deze blog leggen we je dit uit, zodat je op de hoogte bent van deze veranderingen en ervoor kunt zorgen dat je wagenpark aan de eisen voldoet. Anders kan het gebeuren dat je fikse boetes moet betalen of dat je de toegang tot bepaalde gebieden wordt ontzegd. Met een beetje planning kun je ervoor zorgen dat je bedrijf ook met deze nieuwe beperkingen vlot blijft draaien.

 

Wat houdt een emissievrije zone in?

Emissievrije zones worden steeds gebruikelijker in steden over de hele wereld. Het doel is de luchtkwaliteit te verbeteren door de verkeersuitstoot te verminderen voor 2030. Dit gebeurt meestal door bepaalde voertuigen, zoals die met dieselmotor, de toegang tot het stadscentrum te verbieden of alleen auto’s met een lage uitstoot toe te laten. Als gevolg moeten ondernemers en wagenpark eigenaars op de hoogte zijn van deze veranderingen en ervoor zorgen dat hun voertuigen aan de eisen voldoen.

Afhankelijk van de stad kunnen verschillende regels gelden. In Berlijn bijvoorbeeld mogen alle dieselauto’s niet meer in het centrum van de stad rijden, terwijl in Hamburg alleen auto’s met Euro 6 motoren zijn toegestaan. Het is dus belangrijk om de voorschriften in je stad na te gaan en ervoor te zorgen dat je wagenpark eraan voldoet. 

 

Waarom een elektrische auto?

Nu bedrijven zich meer en meer bewust worden van de noodzaak duurzaam te werken, worden elektrische voertuigen een steeds aantrekkelijker optie. Niet alleen stoten elektrische voertuigen geen emissies uit, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in emissievrije zones, maar ze zijn ook vaak goedkoper in onderhoud en gebruik dan benzine- of diesel voertuigen. Bedrijven die op elektrische voertuigen overschakelen kunnen geld besparen op brandstof- en onderhoudskosten, terwijl ze ook bijdragen aan een schonere en gezondere planeet.

 

Voordelen voor ondernemers

De eerste stap bij het maken van is de overstap naar elektrische voertuigen vaak het moeilijkst. Als bedrijfseigenaar kun je vragen hebben over welk voertuig je moet kiezen, hoe je het moet financieren, en wat de gevolgen voor je bedrijf zullen zijn. Om je te helpen de overstap naar elektrische voertuigen, hebben wij een aantal voordelen op een rijtje gezet:

 

  • Duurzamer zakendoen is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft ook financiële voordelen. 

  • Elektrische voertuigen worden steeds goedkoper in onderhoud en gebruik, terwijl ze ook op brandstofkosten besparen. 

  • Bovendien hebben elektrische voertuigen vaak kortere oplaadtijden dan benzine- of diesel voertuigen, wat bijdraagt tot een grotere efficiëntie.