Compleet Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Met deze 4 tips zorg jij voor meer veiligheid op het bouwterrein!

Een bouwterrein, niet meteen de veiligste plek als we het erover hebben. Er wordt namelijk vaak gewerkt met grote apparaten, op hoge hoogtes en niet altijd even veilig. Als werkgever, maar ook als werknemer is het dus belangrijk dat je veilig te werk kan gaan op een bouwterrein. Om ervoor te zorgen dat je ook echt veilig te werk kan gaan, hebben we 4 tips op een rijtje gezet!

 

1. Train en informeer werknemers:

Wanneer je weet welke risico’s zich kunnen voordoen op een bouwterrein, is het van belang om deze zo veel mogelijk te verkleinen. Nu zit ongeluk in een klein hoekje en kunnen er zich altijd ongelukken voordoen. Daarom is het belangrijk dat je als werkgever je werknemers taint en informeert over de risico’s die zich kunnen voordoen. Zo zorg je toch al voor een stukje veiligheid, omdat de werknemers weten waar ze rekening mee moeten houden.

 

2. Gebruik de juiste veiligheidsmaatregelen:

Zorg ervoor dat alle werknemers de juiste veiligheidsuitrusting hebben en dat deze ook beschikbaar is voor iedereen. Zo’n gele helm zit niet altijd even fijn, maar is onmisbaar voor op de bouw. Daarnaast is het ook belangrijk dat de veiligheidsuitrusting regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan helmen, veiligheidsbrillen, gehoorbescherming, veiligheidsschoenen en ga zo maar door.

 

3. Werk met het juiste gereedschap:

Om ervoor te zorgen dat werknemers veilig te werk gaan is het ook zeker van belang dat ze met de juiste apparatuur aan de slag gaan. Naast dat ze het juiste gereedschap gebruiken, is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat ze altijd 

LED bouwlampen bij de hand hebben en bijvoorbeeld een ladder. Zo kun je ze altijd verzekeren van verlichting en weet je zeker dat ze overal bij kunnen. Niet dat ze gevaarlijk ergens op moeten klimmen, omdat ze de ladder vergeten zijn.

 

4. Houdt het bouwterrein schoon:

Om er voor te zorgen dat je gestructureerd kan werken, is het belangrijk dat het bouwterrein schoon is. Zo zorg je er namelijk voor dat je niet afgeleid kan worden doordat je bijvoorbeeld struikelt, uitglijdt of komt te vallen. Je wil je bureau ook altijd netjes hebben, omdat anders de verleiding groot wordt om iets anders te gaan doen.