Compleet Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Wat is een rasterbestand?

Rasterafbeeldingen (of bitmapafbeeldingen) zijn over het algemeen waar je aan denkt als je aan afbeeldingen denkt. Dit zijn de soorten afbeeldingen die worden geproduceerd bij het scannen of fotograferen van een object. Rasterafbeeldingen worden samengesteld met behulp van pixels, of kleine puntjes, die unieke kleur- en tooninformatie bevatten die samen de afbeelding vormen.

Aangezien rasterafbeeldingen pixelgebaseerd zijn, zijn ze resolutieafhankelijk. Het aantal pixels waaruit een afbeelding bestaat en hoeveel van die pixels er per inch worden weergegeven, bepalen beide de kwaliteit van een afbeelding. Zoals je misschien al geraden hebt, hoe meer pixels in de afbeelding en hoe hoger de resolutie, hoe hoger de kwaliteit van de afbeelding.

Als we bijvoorbeeld een rasterafbeelding schalen om deze te vergroten, zonder de resolutie te wijzigen, zal deze kwaliteit verliezen en er wazig of pixelachtig uitzien. Dit komt omdat we de pixels over een groter gebied uitrekken, waardoor ze er minder scherp uitzien. Dit is een veelvoorkomend probleem, maar kan worden verholpen door programma’s voor het bewerken van rasterafbeeldingen zoals Photoshop te gebruiken om de resolutie te wijzigen en afbeeldingen op de juiste manier te schalen.  Hierdoor zijn ze ook niet geschikt voor drukwerk, je zult jouw afbeelding moeten omzetten naar vector bestand om het geschikt te maken voor drukwerk.  

Rasterbestanden hebben meestal een van de volgende extensies:

  • JPG

  • PNG

  • BMP

  • GIF

  • TIFF

Vector en raster

In plaats van te proberen de miljoenen kleine pixels in een rasterafbeelding, vectorafbeeldingen of lijntekeningen bij te houden, houdt je de punten en de vergelijkingen bij voor de lijnen die ze verbinden. Over het algemeen bestaan ​​vectorafbeeldingen uit paden of lijntekeningen die oneindig schaalbaar kunnen zijn omdat ze werken op basis van algoritmen in plaats van pixels. Zo kan je een vector bestand oneindig verkleinen en vergroten. Een vector bestand heeft meestal een van de volgende extensies: EPS, AI, PDF of SVG.

Je kan een raster bestand omzetten naar een vector bestand. Dit kan je doen door het handmatig om te zetten via Adobe Illustrator of via een service zoals logovectorservice.nl