Compleet Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Hoe pleister je een muur als een professional: Een stap voor stap gids

Dit baanbrekende mengsel van cement, gips, zand en water wordt overal om ons heen massaal gebruikt voor de bouw, constructie, kunst en zelfs geneeskunde. Aangezien er talloze verschillende soorten gips zijn, elk met een andere reeks toepassingen en mengtechnieken, kan het herkennen van welk type je nodig hebt voor je huisproject en het leren pleisteren van een muur worden beschouwd als een geavanceerd doe-het-zelfproject.

Toch, ook al laten de meeste mensen het liever over aan de experts, als je handig bent als het gaat om redelijke doe-het-zelf klussen in huis en begrijpt hoe je langzaam, systematisch en netjes kunt werken, ben je hier aan het juiste adres. Deze stap voor stap gids voor pleisterwerk zal je meenemen door alles wat je moet weten, en hopelijk ziet de afgewerkte gepleisterde muur eruit alsof een expert het heeft voltooid. Om te beginnen moet je er voor dat je de juiste materialen in huis hebt. 

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint te werken aan de muur of muren, moet je een stofdoek neerleggen om je vloeren te beschermen en eventueel puin of gemorst pleisterwerk te verzamelen. Zorg ervoor dat de muur die je wilt pleisteren stofvrij is en verwijder het puin, dit is vooral belangrijk als je een oudere en versleten muur gaat pleisteren. Bedek eventuele gaten en scheuren in de muur met afplaktape. Als je over nieuw aangebrachte gipsplaten pleistert, gebruik dan het afplakband om alle voegen tussen de platen te maskeren.

Stap 2: De pleister mengen

Afhankelijk van het soort gips dat je voor het project gaat gebruiken, lees je de handleiding van de fabrikant en meng je het overeenkomstig. Draag een stofmasker als u de zakken van het materiaal opent. Giet het in een emmer met koud water en klop kort tot het de consistentie heeft van dikke vla zonder klontjes. Meng het gips voortdurend in het water en nooit andersom.

Stap 3: Pleister op de muren aanbrengen

Zodra je de muur(en) hebt schoongemaakt en het pleistermengsel klaar is, kan je beginnen met het aanbrengen van de eerste laag pleisterwerk met behulp van de havikplank, de troffels en een drijver. Oefen het aanbrengen op losse gipsplaten voordat je de techniek onder de knie krijgt. Plaats de pleister op de havikplank met behulp van de troffel en gebruik de vlotter om het materiaal van de havik op de muren te duwen. Verdeel het pleisterwerk stevig naar boven en maak de vlotter plat aan het einde van elke veeg. Je moet het pleisterwerk altijd vanaf de linker benedenhoek naar boven aanbrengen, waarbij je een hele sectie van onder naar boven vult voordat je naar de volgende sectie gaat. Gebruik altijd kleine hoeveelheden pleister in combinatie met stevige druk op de vlotter, zodat je een gladde uitstraling krijgt en voorkomt dat er overtollig pleister van de muur komt. Herhaal deze beweging totdat het hele oppervlak bedekt is met gips.

Stap 4: Afschuimen en gladstrijken

Direct na het aanbrengen van de eerste pleisterlaag wacht je 20 minuten om het pleisterwerk te laten drogen. Daarna verwijder je oneffenheden en bobbels door de muur glad te strijken met een troffel. Maak de hoeken glad met de hoekspaan en ook de onder- en bovenkant van de muur. Dit zijn de lastigste plekken om correct te pleisteren, dus gebruik adequaat gereedschap om de randen te egaliseren.

Stap 5: Schrapen

Schrapen is optioneel, maar de meeste deskundigen geven er de voorkeur aan de muur te schrapen voordat de tweede laag pleister wordt aangebracht, zodat de tweede laag goed hecht. De eenvoudigste manier om de muur af te schrapen is met behulp van een deviltang, een speciaal daarvoor ontworpen gereedschap. Als je er geen in de buurt hebt, kan je de muren ook afschrapen met een oude keukenvork. Als je ervoor kiest deze stap niet te gebruiken, zorg er dan voor dat de eerste laag nog nat is voordat je de tweede aanbrengt.

Stap 6: Tweede laag gips

Breng de tweede en laatste laag pleister aan op de muur(en). Deze moet dunner zijn dan de eerste, dus verdun het pleistermengsel met wat meer water. Pleister een dunne laag van 2 mm op de muur en laat het materiaal lichtjes drogen.

Stap 7: Afwerking

Zodra het pleisterwerk lichtjes gedroogd is, polijst je je werk. Doe wat water op de muren met een spuitpistool. Zorg ervoor dat je de randen van het pleisterwerk besproeit en gebruik de troffel om het oppervlak met inwaartse bewegingen glad te strijken. Maak het af door met een schone drijver over de hele muur te gaan om eventuele rondingen en oneffenheden uit te vlakken. Als het pleisterwerk volledig gedroogd is, verwijder je met schuurpapier het overtollige materiaal.

En zo pleister je met succes een muur. Je kunt het uiteraard ook overlaten aan een expert zoals bijvoorbeeld stucadoors in Krommenie

 

 

https://dollemanstucadoors.nl/stukadoor-krommenie/