Compleet Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Verschillende soorten boren die je kunt gebruiken

Tijden het klussen zijn er veel soorten gereedschap die je kunt gebruiken en erg handig is vooral de boor. Maar ook uit boren kun je kiezen, want ze hebben allemaal namelijk een andere specialiteit. 

 

Houtspiraalboor

Een houtspiraalboor is één van de meest gebruikte boren en kun je herkennen aan de scherpe punt om in het hout te drukken, zodat de boor los kan kopen. Deze boortjes heb je in meerdere maten. Je gebruikt ze onder andere voor wat simpele taakjes. Je kunt er bijvoorbeeld een gat in boren en de schroef draai je er dan gemakkelijker in. Doe je dit niet, dan kan het hout gaat splijten/breken. 

 

Speedboor

Een speedboor is een speciaal type boor dat bedoeld is om met hoge snelheid gaten in hout te boren en je moet dan dus ook wat voorzichtiger zijn hiermee. De boor is alleen geschikt voor machinaal boren en kan dus niet met een laag toerental draaien. Het blad van de boor dat snijdt, is vlak met in het midden een centreerpunt. Zo is hij dus gemakkelijk te herkennen, mocht je het nodig hebben. 

 

Verzink- of soevereinboor

Deze boor heeft dus twee namen. Als je gaat schroeven is deze vooral handig en  kun je het eerste stukje voorboren met een speciaal gemaakte verzinkboor. Deze boor heeft een tophoek van 90 graden hierdoor kun je het makkelijk apart halen. Deze boren zijn enkel en alleen bedoeld voor hout en metaal. 

 

Klokzaag

Ook wel de ‘gatzaag” genoemd.Een klokzaag is goed geschikt om perfecte ronde gaten te zagen. Gebruik bijvoorbeeld een klok- of gatzaag voor het monteren van inbouwdozen in de muur, voor het monteren van centraaldozen in het plafond of voor het monteren van inbouwspots in het plafond. Het wordt dus vooral in huis gebruikt en heeft een erg brede functie. 

 

Metaalboor

De metaalboor kan niet alleen boren in metaal, maar ook in andere soorten materiaal. Denk aan koper, aluminium en staal, maar met een metaalboor kun je ook redelijk gemakkelijk boren in materialen zoals kunststof en hardhout. Het ligt dus niet alleen aan de naam. Een metaalboor herken je aan de zeer scherpe punt die nodig is om het harde materiaal in te komen. Zonder deze scherpe kop zou je uitschieten en het materiaal beschadigen.

 

Steenboor

Dit is een speciale boor voor steen en heeft een scherp snijvlak. Het wordt vaak nog wel verward met een betonboor. Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is het anders en is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.

 

Betonboor

Dan komen we als allerlaatst bij de betonboor. Een betonboor lijkt op een steenboor, maar is minder scherp. Een betonboor “snijdt” niet echt door de muur maar verbrijzelt het beton. Een betonboor is daarom niet geschikt voor andere materialen dan beton. Deze boor ook bijna altijd wel uitgevoerd met een SDS-plus aansluiting voor in de boorhamers. 

 

Genoeg om mee aan de slag te gaan dus. Je weet nu ook dat niet alles voor hetzelfde geschikt is. Een echte doe-het-zelver kent ze misschien allemaal al, maar voor veel kan het ook nog onbekend terrein zijn en een lijstje kan dan goed helpen. bekijk bijvoorbeeld het aanbod van onlineborenkopen.nl

 

https://onlineborenkopen.nl/