Compleet Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Waarop moet u letten bij een hartslagmeter pols?

Waarop moet u letten bij een hartslagmeter pols?

Van het verbeteren van uw conditie en prestaties tot het beheren van uw hartgezondheid en stressniveaus, er zijn tal van gunstige redenen om een hartslagmeter te gebruiken. De twee belangrijkste soorten hartslagmeters zijn borstbanden en polsbanden of horloges.

Bij de keuze van een hartslagmeter pols is het belangrijk te bedenken hoe en waarom u hem gaat gebruiken. Een polsband of horloge is over het algemeen comfortabeler tijdens lange duurlopen of ritten, terwijl borstbanden nauwkeuriger gegevens opleveren voor hartslagtraining. Een ander kenmerk is het gebruiksgemak. Als het apparaat ingewikkeld is, is het niet nuttig.

  • Nauwkeurigheid: Als u uw hartslag wilt controleren om er zeker van te zijn dat u binnen een bepaald bereik traint, dan wilt u een apparaat dat betrouwbaar en nauwkeurig is. In het algemeen staan borstbanden die gebruik maken van elektrocardiografie bekend als het meest nauwkeurig. Bij deze methode vangt het elektrodeviltje van de borstband de elektrische signalen op die bij elke hartslag worden afgegeven, waardoor de hartslag continu kan worden gemeten.
  • Comfort: Zelfs de meest comfortabele borstbanden kunnen knellend gaan aanvoelen en tot schuurproblemen leiden tijdens lange ritten of hardlopen. Armbanden en polsbandjes zijn meestal beter geschikt voor lange trainingen, vooral bij warm weer.
  • Connectiviteit: Het analyseren van de gegevens van je hartslagmeter pols kan je helpen je vooruitgang te volgen, je trainingen te verfijnen en nuttige informatie te verstrekken aan een coach of zorgverlener. Als u uw statistieken in de loop van de tijd wilt bekijken, zoek dan naar een model dat kan worden gesynchroniseerd met een app of waarvan de gegevens naar een computer kunnen worden gedownload.  Sommige hartslagmeters maken gebruik van ANT+ technologie, een draadloos systeem dat wordt gebruikt met fitnessapparaten zoals Peloton. Andere bieden Bluetooth-technologie, die voor sommigen gemakkelijker te gebruiken is en het apparaat rechtstreeks met uw telefoon kan verbinden.
  • Gebruiksgemak en compatibiliteit: Als een toestel te moeilijk te gebruiken is, kunt u niet profiteren van alle voordelen en functies. Zorg ervoor dat het apparaat aan uw behoeften voldoet en compatibel is met de trainingsapparatuur die u gebruikt en de technologie die in bepaalde trainingsfaciliteiten wordt gebruikt.

Veelgestelde vragen

Hoe leest u de resultaten van een hartslagmeter pols?

Veel mensen gebruiken een hartslagmeter pols tijdens het sporten om hun streefhartslagzone te bereiken en het meeste uit hun training te halen. Sommige eenvoudige monitoren geven alleen uw hartslag weer, dus het is aan u om uw streefzone te kennen op basis van uw leeftijd en fitnessniveau en om te bepalen of u de juiste hoeveelheid inspanning levert. Sommige hightechapparaten sturen meldingen wanneer u uw streefzone bereikt en wanneer u eronder of erboven komt.

Wat is het meest nauwkeurige type hartslagmeter?

Borstbandmonitoren detecteren de elektrische signalen die door elke hartslag meten worden uitgezonden, zodat ze gewoonlijk de meest nauwkeurige resultaten opleveren. Ze moeten nog steeds stevig en nat contact met uw huid houden voor een goede meting en zullen minder effectief zijn als ze afglijden. Optische hartslagsensoren, die gewoonlijk om uw pols of arm worden gedragen, kunnen betrouwbaar zijn, maar hun nauwkeurigheid kan verminderen als de pasvorm niet goed is en er licht van de zijkanten naar binnen lekt.

Lees ook over hartslag 100 in rust!