Compleet Zakelijk
Image default
Energie

HVO diesel als duurzame oplossing

HVO diesel als duurzame oplossing

Wat is HVO diesel precies?

HVO diesel is een biobrandstof die wordt gewonnen uit koolwaterstoffen. Deze komen op hun beurt weer uit dierlijke en plantaardige vetten. De afkorting staat voor Hydrotreated Vegetable Oils. Omdat het uit verschillende bronnen wordt gewonnen, is het een synthetische biobrandstof. Een lang gebruik van deze duurzame diesel is een mooie richtlijn: de gebruikte grondstoffen kunnen gemakkelijk gereproduceerd worden. HVO diesel is daarom uitstekend voor het milieu.

Het gebruik van HVO diesel in deze tijd

HVO diesel is toepasbaar in verschillende verbrandingsmotoren. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar die uit transport en verkeer. Meerdere motorfabrikanten hebben aangeven dat bij de motoren in hun vrachtwagens HVO diesel tanken een mogelijkheid is. En dat is goed nieuws, omdat vrachtwagens altijd gezien werden als grote vervuilers van het milieu. Een renewable diesel in deze motoren betekent vele voordelen voor de aarde.

Biobrandstof HVO diesel als vervanger van fossiele brandstof

Als het gaat om eigenschappen, verschilt de biobrandstof HVO diesel bar weinig met fossiele diesel. Om deze reden zullen er geen grote verschillen ontstaan in uitwerking wanneer men afstand doet van fossiele diesel en kiest voor HVO diesel tanken. De kans is echter groot dat veel mensen deze stap een te grote vinden. Een immens voordeel van hvo diesel is daarom dat deze perfect gemengd kan worden met fossiele diesel.

Minder schadelijke stoffen in HVO diesel

Fossiele brandstof bevat schadelijke stoffen die HVO diesel niet heeft. Denk bijvoorbeeld aan bindingen die zwavel bevatten of aan aromaten. De stoffen die HVO uitstoot zijn om deze reden uiteraard ook vele malen schoner voor het milieu. Maar dat niet alleen. Een fossiele brandstof die werkt in de motor en wordt uitgestoten, stinkt vaak ontzettend. Daarbij is over het algemeen dikwijls ook veel geluid te horen. Kies je voor HVO diesel tanken, dan ga je merken dat deze stank vermindert en dat het geluid afneemt.

HVO diesel voor een beter klimaat

Zeker met de klimaatakkoorden in het achterhoofd, is HVO diesel een bijzonder verstandige keuze. De overstap van fossiele brandstof op deze soort biobrandstof is niet heel groot, aangezien de eigenschappen overeenkomen tussen beide soorten. Klimaatdoelstellingen worden op deze wijze behaald en een beter klimaat kan hierdoor worden gerealiseerd.

Eerste en tweede generatie HVO diesel

Er zit een verschil tussen welke generatie HVO diesel je bekijkt. Bekend is, dat deze biobrandstof uit plantaardige en dierlijke vetten wordt gewonnen. Eerste generatie HVO diesel wordt gewonnen uit grondstoffen die wellicht ook een ander doel konden hebben. Denk aan gewassen die gebruikt worden voor voedsel. Tweede generatie HVO is een biobrandstof gewonnen uit reeds gebruikt grondstoffen. Afvalstoffen als frituurvet zijn hier een goed voorbeeld van. Omdat bij de eerste generatie HVO diesel koolstofdioxide wordt gebruikt voor het verbouwen van de te gebruiken gewassen, kan de tweede generatie als nog duurzamer gezien worden.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/hvo-diesel/