Compleet Zakelijk
Image default
Financiële diensten

Accountancy in eigen beheer of uitbesteden, wat is de beste optie voor mij?

Het beheren van de financiën van een bedrijf is een van de belangrijkste taken van een ondernemer. Een goede financiële administratie is essentieel voor het nemen van de juiste beslissingen en het behalen van financiële doelen. Als ondernemer sta je voor de keuze om de accountancy in eigen beheer te houden of uit te besteden aan een professioneel accountantskantoor. In dit artikel bespreken we beide opties en geven we advies over wat de beste optie voor jou kan zijn.

Accountancy in eigen beheer

Als je ervoor kiest om de accountancy in eigen beheer te houden, betekent dit dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bijhouden van de financiële administratie van je bedrijf. Dit kan een voordelige optie zijn als je een klein bedrijf hebt en de financiële administratie niet te ingewikkeld is. Het kan ook een optie zijn als je zelf ervaring hebt in de accountancy en in staat bent om de administratie op een professionele manier bij te houden.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van het beheren van de accountancy in eigen beheer is dat het kostenbesparend kan zijn. Het inhuren van een professioneel accountantsbureau kan immers duur zijn. Door de accountancy in eigen beheer te houden, bespaar je kosten op het gebied van accountancy en belastingadvies.

Een ander voordeel is dat je meer controle hebt over de financiële administratie van je bedrijf. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie en kunt deze op elk moment inzien. Dit kan handig zijn als je snel financiële beslissingen moet nemen of als je snel inzicht wilt hebben in de financiële positie van je bedrijf.

Nadelen

Er kleven echter ook nadelen aan het beheren van de accountancy in eigen beheer. Een van de grootste nadelen is dat het bijhouden van de financiële administratie veel tijd kan kosten. Als ondernemer ben je immers al druk genoeg met het runnen van je bedrijf en het bijhouden van de administratie kan een extra belasting zijn.

Een ander nadeel is dat je als ondernemer niet altijd evenveel kennis hebt van de accountancy en belastingwetgeving als een professioneel accountantsbureau. Hierdoor loop je het risico dat je fouten maakt in de administratie of dat je niet optimaal gebruikmaakt van belastingvoordelen.

Uitbesteden aan een professioneel accountantsbureau

Als je ervoor kiest om je accountancy uit te besteden aan een professioneel accountantskantoor, betekent dit dat je een externe partij inschakelt om de financiële administratie van je bedrijf bij te houden. Dit kan een goede optie zijn als je zelf niet genoeg kennis hebt van de accountancy of als je niet genoeg tijd hebt om de administratie bij te houden.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van het uitbesteden van de accountancy aan een professioneel accountantsbureau is dat je kunt profiteren van hun kennis en ervaring. Een professioneel accountantsbureau heeft immers veel kennis van de accountancy en belastingwetgeving en kan je helpen om optimaal gebruik te maken van belastingvoordelen.

Een ander voordeel is dat je meer tijd overhoudt voor andere zaken. Het bijhouden van de financiële administratie kan veel tijd kosten en door dit uit te besteden, heb je meer tijd om je te richten op andere belangrijke taken.

Nadelen

Een nadeel van het uitbesteden van de accountancy aan een professioneel accountantsbureau is dat het kosten met zich meebrengt. Een professioneel accountantsbureau vraagt immers een vergoeding voor hun diensten. Dit kan een nadeel zijn als je een klein bedrijf hebt en niet veel financiële middelen tot je beschikking hebt.