Compleet Zakelijk
Image default
Gezondheidszorg

Geluidsmeting uitvoeren om overlast te voorkomen

Geluidsmeting uitvoeren om overlast te voorkomen

 

Geluidsoverlast op de werkvloer kan problemen veroorzaken. Zowel mentaal als fysiek is het niet goed voor je. Maar wat zijn de gevaren eigenlijk? Met een geluidsmeting kan je overlast in kaart brengen. Daarnaast kan de meting ook als bewijs dienen wanneer je geluidsoverlast ervaart van nabijgelegen kantoren. Ook krijg je te horen van wat voor geluid je overlast hebt. Daarna wordt er over passende maatregelen een advies gegeven. Op die manier kan de overlast beperkt worden.

Wanneer heb ik geluidsoverlast?

Voordat geluidsoverlast om de hoek komt kijken, heb je vaak last van hinder. Dit is bijvoorbeeld het geluid van spelende kinderen op straat. Dit kan soms erg vervelend zijn, maar het is niet direct overlast. Wanneer is er geen sprake van hinder maar echt overlast? Dat hangt samen met het aantal decibels. Deze zijn te meten, geluidshinder niet. Zodra je dagelijks met een niveau van meer dan 80 decibel te maken hebt, kan dat schadelijk zijn. Zit het niveau op meer dan 120 decibel? Dan kan het zelfs direct het gehoor beschadigen! De schadelijkheid heeft vooral te maken met de lengte van de overlast. Hoe harder het geluid, hoe minder lang een persoon er naar kan luisteren. Bepaal hierin je eigen grens en wanneer deze grens bereikt is moet je meteen ingrijpen. Wanneer je het laat sudderen en aan wil kijken gaan de gezondheidsproblemen groeien.

Denk aan je trilhaartjes

Deze vorm van overlast kan dus nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat de gevolgen van geluidsoverlast erger kunnen zijn dan passief roken. Als je bijvoorbeeld al een piep in je oor hoort dan is het gehoor al deels beschadigd. De trilhaartjes in het oor zijn dan beschadigd en gaan op den duur kapot. Deze haartjes geven als ze kapot zijn een verkeerd signaal door aan de hersenen waardoor je een piep gaat horen. Gaat de schade nog verder? Dan kan je zelfs slechthorend worden. Er zijn vele vormen van gehoorschade:

 

  • Het horen van een piep of ruis.
  • Overgevoelig worden voor geluid.
  • Vervorming van geluid.

 

Geluidsmeting kan mensen bijstaan

Een geluidsmeting uitvoeren kan gedaan worden door professionals. Het kan je helpen in een geschil met buren of andere mensen die overlast veroorzaken. Je bent gegarandeerd van een onopvallende uitvoering door de geluidsdeskundige. Zij hebben een geheimhoudingsplicht en maken rapportages die je kunt gebruiken bij een juridische procedure. De professionals geven je ook advies wat je er tegen kan doen.

 

Voor het beperken van storend geluid is het van belang vast te stellen om welk soort geluid het gaat: luchtgeluid of contactgeluid. Bij luchtgeluid wordt eerst de lucht in trilling gebracht, die daarna de omringende wanden, vloer en plafond in trilling brengt. Voorbeelden van luchtgeluid zijn gesprekken, muziek, radio en tv. Bij contactgeluid brengt de geluidsbron direct een vlak in trilling. Voorbeelden zijn lopen, stampen, met een deur slaan, vallende voorwerpen en geluid van sanitair. Ook is een combinatie van lucht- en contactgeluid mogelijk. Bijvoorbeeld een speaker die op een muur is geschroefd. Let daar dus goed op.