Compleet Zakelijk
Image default
Grote bedrijven

Het eerste wat je moet doen om een sollicitatiebrief te schrijven

Herschets je cv niet. Je woorden moeten meer doen dan het herhalen van saillante details van wat er al in je cv staat. In de sollicitatiebrief moet je jezelf promoten, je ambitie beschrijven en je enthousiasme voor een nieuwe functie en een nieuw bedrijf uitdrukken op een manier die verschilt van je cv.

Bekijk deze korte checklist met belangrijke functies van een gerichte sollicitatiebrief:

  • Een sollicitatiebrief relateert specifiek jouw vaardigheden en ervaring aan de functieomschrijving en gevraagde kwalificaties.

  • Hij legt uit waarom je de baan in kwestie zo graag zou willen hebben.

  • Het laat zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf, door commentaar te geven op de missie of de belangrijkste leiders.

  • Het eindigt met een oproep tot actie die de aanwervende manager uitnodigt om je te contacteren in verband met de jobopportuniteit.

Gebruik minder woorden om meer te zeggen

De stortvloed aan informatie die vandaag op ons afkomt, heeft ervoor gezorgd dat onze aandachtsspanne korter is dan ooit tevoren. Begeleidende brieven zijn hierop geen uitzondering. Managers worden vaak overspoeld met sollicitaties, dus spaarzaam formuleren is belangrijk.

  • Hou het kort met een opmaak van drie alinea’s en gebruik elke alinea om een aspect van je sollicitatie te belichten.

  • Begin met een inleiding die de aandacht trekt en waarin je je enthousiasme over de functie en het bedrijf uit. Als je een doorverwijzing hebt, vermeld dan hier hun naam.

  • Dit is uw verkooppraatje waarin u ingaat op uw belangrijkste vaardigheden, prestaties en eigenschappen, en uitlegt waarom uw kwalificaties betrekking hebben op deze specifieke functie of dit bedrijf. 

Tot slot herhaal je kort hoe je waarde kunt toevoegen, bedank je de aanwervende manager voor hun overweging en zet je de volgende stap door te zeggen dat je graag een telefoontje of een gesprek wilt.

Bij sommige bedrijven moet je, naast een sollicitatiegesprek, ook een assessment doen om binnen te komen. Is dit bij jou het geval? Zorg dan dat je genoeg kennis hebt van de functie waarop je solliciteert en wat je ervaringen zijn binnen deze functie. Intelligentietesten oefenen kan bijvoorbeeld ook nooit kwaad, dan ben je in ieder geval goed voorbereid op het echte assessment. Je doet dit gemakkelijk bij bedrijven als Hellotest

Stem uw sollicitatiebrief af op een specifieke baan

Gebruik geen standaard sjabloon voor sollicitatiebrieven voor alle functies waarvoor je solliciteert. Als je dat wel doet, mis je de essentie: Alleen een brief die is toegespitst op de functie maakt een positieve indruk.

Schrijf een sollicitatiebrief die werkgevers niet kunnen negeren door hem te koppelen aan de elementen van de job die overeenstemmen met jouw unieke vaardigheden en ervaring. Wat wordt er gevraagd waar jij bijzonder goed in bent? Wat maakt jouw bijdrage uniek? Dat zijn de punten die je moet benadrukken bij het schrijven van een sollicitatiebrief.

Net zo belangrijk is het om feiten en cijfers te verzamelen die je beweringen ondersteunen. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een leidinggevende functie, vermeld dan de omvang van teams en budgetten die je hebt beheerd. Als het een verkoopfunctie is, beschrijf dan specifieke verkoopdoelen die je hebt bereikt.

Naast het benadrukken van je talenten, kun je je sollicitatiebrief verder personaliseren door te laten zien dat je bekend bent met de specifieke bedrijfstak, werkgever en het type functie.    

https://compleetzakelijk.nl/met-deze-tips-schrijf-je-een-sollicitatiebrief