Compleet Zakelijk
Image default
Kleine bedrijven

Wat kun je met een gasveer?

De toepassingen van gasveren zijn niet altijd voor de hand liggend. Het is daarom dan ook niet altijd gemakkelijk om te begrijpen wat een gasveer is en welke voordelen er verbonden zijn aan het gebruik van een gasveer.

 Wat is een gasveer eigenlijk?

Mechanisch is een gasveer te omschrijven als een drukcilinder, die tijdens de productiefase gevuld worden met olie en stikstof, waarbinnen een constructie bestaande uit een stang en zuiger stroomt. Het onder druk staande gas in de gasveer produceert een axiale kracht die wordt uitgeoefend op het hele systeem van cilinder en stang, zodat het hele product zich als een drukveer gedraagt. Door het gebruik van gasveren wordt de snelheid van de stang constant onder controle gehouden en wordt een extra dempend effect gegarandeerd in de richting van de end-of-stroke-expansie van de stang zelf. In de praktijk is een gasveer daarom een mechanisch component die is ontworpen om een ​​gedeeltelijke of totale compensatie van het gewicht van de bewegende delen te genereren.

 Waarvoor wordt een gasveer gebruikt?

Een gasveer is toepasbaar in diverse industriële sectoren en in de meest uiteenlopende producten. Een gasveer kan een integraal onderdeel zijn van motorkappen, deksels en deuren, omdat dit onderdeel bedoeld is om ze open te houden en tegelijkertijd te voorkomen dat ze vanzelf openstoten wanneer ze gesloten zijn. Daarom sluit een artefact dat is uitgerust met een gasveer op een zachte en stille manier, waardoor onnodige schokken en spanningen worden vermeden die schadelijk of zelfs destructief kunnen zijn voor het element. Tijdens de constructiefase is de ondersteuning van de kracht door de gasveren vooraf bepaald en garandeert tegelijkertijd een zekere plaatsingsvrijheid, zelfs in kleine ruimtes.

 Kenmerken van de gasveer

Een van de kenmerken die de gasveer zo populair maken in de meest uiteenlopende toepassingen, is de absolute eenvoud van de installatie. Daarnaast hebben gasveren over het algemeen geen onderhoud nodig en de technologische vooruitgang in hun productie maakt ze vandaag de dag tot een esthetisch aantrekkelijk onderdeel dat ruimte vindt op producten die ook erg van elkaar verschillen, altijd in het licht van een uitstekende kwaliteit / prijs verhouding. Gasveren zijn trouwens ook bekend onder een aantal andere namen, die niet altijd correct of exact het product identificeren: veercilinders, gasstaven, gasschokdempers, veerconstructies, veerstaven, luchtveren, gascilinders of veerpennen.

 De functie van een gasveer

Het doel van gasveren is om te fungeren als een direct ondersteuningsmechanisme. Er zijn natuurlijk verschillende soorten gasveren, afhankelijk van het beoogde gebruik en de soort belasting die ze zullen moeten doorstaan. Het is daarom mogelijk om gasveren te identificeren met variabele druk, met lichaam in roestvrij staal, met verschillende lengtes, met de mogelijkheid van verlengde lengtes en met verschillende bereiken van minimale en maximale kracht en meerdere eindstukken.

 Meest voorkomende toepassingen van een gasveer

Dit zijn de meest voorkomende toepassingen van gasveren:

  • Opheffen en neerlaten van de kofferbakdeuren
  • Toegangsdeuren voor boten
  • Laad- en losplaats op vliegtuigen, bussen en boten
  • Dakramen
  • Beveiligingen voor industriële machines
  • Transportband deuren
  • Bureaustoelen
  • Deuren, lades en meubelkasten
  • Druk van industrieel gereedschap (dit zijn zeer grote gasveren, met een krachtbereik dat kan oplopen tot 40 ton).