Compleet Zakelijk
Image default
Bedrijven en samenleving

Voorkom hardloopblessures met deze tips

Hardlopen is populair, maar ook blessuregevoelig. Uit onderzoek van onder andere het CBS blijkt dat zo’n 400.000 Nederlanders in de afgelopen twee jaar zijn gestopt met sporten na een blessure. Hardlopers vormen hierin een grote groep, samen met sporters uit fitness en veldvoetbal. Gelukkig kun je veel doen om klachten te voorkomen. RunX legt uit hoe jij blessurevrij blijft.

Waarom ontstaan hardloopblessures?

De meeste hardloopblessures komen door overbelasting. Veelvoorkomende klachten zijn pijn aan knieën, voeten of schenen. Een belangrijke vuistregel: voel je pijn, stop dan direct. Doorgaan maakt de kans op ernstigere blessures alleen maar groter. Wat kun je wél doen om gezond te blijven rennen?

1. Bereid je lichaam goed voor

Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel. Zo bereid je je spieren voor op inspanning en geef je ze na afloop de kans om te herstellen. Dit helpt spierpijn en blessures voorkomen.

Ook krachttraining bij het hardlopen is een slimme toevoeging aan je routine. Hardlopen belast niet alleen je benen, maar je hele lichaam. Door je romp, rug en benen sterker te maken, verbeter je je houding en verklein je de kans op klachten. Vergeet daarnaast niet je enkels te trainen: een goede stabiliteit voorkomt verzwikkingen.

2. Kies het juiste materiaal

Goed materiaal maakt echt verschil. Investeer in kwalitatieve hardloopschoenen die passen bij jouw voeten en loopstijl. Ze moeten de juiste ondersteuning en demping bieden, én tijdig vervangen worden. Vergeet ook niet de juiste sokken, comfortabele kleding voor het hardlopen, en voor vrouwen een goede sport-bh.

Wil je zeker weten dat je schoenen bij je passen? Laat je dan adviseren in een RunX-winkel. Daar kunnen ze je helpen met een schoen die aansluit op jouw techniek en voetafwikkeling.

3. Bouw verantwoord op

Blessures ontstaan vaak doordat je te snel van start gaat. Zeker als beginnende loper is het belangrijk om je trainingen rustig op te bouwen met een goed hardloopschema. Varieer in snelheid, afstand én ondergrond om je lichaam op verschillende manieren te prikkelen en overbelasting te voorkomen.

Let tijdens het lopen ook op je techniek en houding. Vermijd sloffen of steeds naar de grond kijken. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken in comfort en blessurepreventie.

Weet je niet zeker of je loopstijl goed is? Bij RunX kun je terecht voor een professionele loopanalyse. Zo krijg je inzicht in je techniek en advies op maat.

Hulp nodig?

Heb je vragen over jouw hardlooproutine of wil je advies over schoenen of kleding? De specialisten van RunX staan voor je klaar. Loop gerust binnen in een van de winkels voor persoonlijk advies en om blessures voor te blijven.