Compleet Zakelijk
Image default
Materialen

Kunststof spuitgieten

Het spuitgieten van kunststof is een veel gebruikte en tevens meest gebruikte bewerkingstechniek voor het maken van unieke kunststoffen producten. Onopgemerkt gebruiken we dan ook veel producten die op deze manier, het spuitgieten, zijn gemaakt. Maar wat is spuitgieten eigenlijk? In dit blog wordt er meer over uitgelegd.

Spuitgieten

Een simpele omschrijving van kunststof spuitgieten is het volgende: onder een hogedruk worden de kunststofdeeltjes in de vorm van een vloeibare substantie in de matrijs gespoten. Vervolgens koelt het koude mal na een bepaalde tijd af (stollen). Na deze afkoeltijd worden de twee matrijsdelen gescheiden en kan het eindproduct worden verwijderd. Elk product heeft dan ook zijn eigen mal, dit wordt ook wel de vorm van het gewenste product genoemd. De matrijs wordt in een spuitgietmachine geplaatst, waar vervolgens dit gewenste product in een serie kan worden vervaardigd. Dit kan een groot of een klein aantal zijn, lees meer over abs spuitgieten bij hsv-tmp.

De voordelen

Het spuitgieten van kunststof brengt een aantal voordelen met zich mee. Het wordt dan ook niet voor niets gekozen als de meest gebruikte techniek voor het verwerken van kunststofproducten. Een aantal voordelen zijn:

  1. Het is efficiënt. Het proces kan namelijk volledig automatisch gedaan worden. Daarentegen gaat dit wel alleen om grote aantallen producten.

  1. Er zijn veel keuzes in ontwerpen: bijna alles is mogelijk. De spuitgietmatrijzen zijn dan ook gewend om veel complexiteit te behandelen.

  1. Spuitgieten biedt veel precisie. Het is een continu proces. De toleranties blijven dan ook goed beheersbaar. Dit resulteert in een uitstekende kwaliteit producten die tevens heel nauwkeurig bewerkt zijn.

Duurzaam spuitgieten

Er bestaat tevens ook een mogelijkheid om duurzaam te spuitgieten. Dit kan namelijk wanneer er gekozen wordt voor HSV-TMP. De kunststofproducten, maar ook kunststofbehuizingen en –vormdelen kunnen dan duurzaam bespoten worden. Daarnaast wordt het materiaal gebruik geminimaliseerd en wordt de matrijsinvestering geoptimaliseerd. Bij de productie van het product wordt er gebruik gemaakt van duurzame energie. Deze worden namelijk zoveel mogelijk opgewekt door zonnecollectoren, maar ook recyclingmateriaal. 

De kosten

De kosten van het spuitgieten verschilt per product, vormdeel of behuizing dat wordt gerealiseerd. Hierdoor is het verstandig om een professional te raadplegen. Zij kunnen verder helpen met het kijken naar verschillende factoren en wat er mogelijk is met het spuitgieten van de kunststof.

 

https://www.hsv-tmp.nl/abs-spuitgieten/