Compleet Zakelijk
Image default
Gezondheidszorg

Zwangerschap en slecht slapen

Zwangerschap en slecht slapen 

Een slechte nachtrust tijdens de zwangerschap is een veel voorkomende klacht omdat uw lichaam in de loop van de tijd verandert. Zowel fysieke als emotionele gezondheidsveranderingen, waaronder de stress van het zwanger zijn, kunnen de slaap verstoren. Voor veel zwangere mensen lijkt het gebrek aan slaap een tijdelijk ongemak, maar ongezonde slaappatronen kunnen bijdragen tot complicaties tijdens de zwangerschap. De kwaliteit van uw slaap is ook van invloed op de zich ontwikkelende foetus.

Complicaties slechte nachtrust voor zwangeren

Zwangerschap is een tijd van grote veranderingen in je dieet, fitnessplannen en slaappatronen. Naarmate je lichaam verandert, verandert ook je mentale en fysieke voorbereiding op de toekomst. Slaapgebrek lijkt onvermijdelijk. 

Als de hoge bloeddruk gepaard gaat met eiwit in de urine, kan zwangerschapsvergiftiging optreden. Preeclampsie wordt in verband gebracht met mogelijk orgaanletsel bij de zwangere en verhoogt het risico op overlijden voor zowel de zwangere als het kind.Een aantal bevindingen wordt in verband gebracht met zwangerschapsvergiftiging. Het komt vaak voor bij chronisch snurken: ongeveer 59% van de mensen met zwangerschapsvergiftiging snurkt gewoonlijk. Dit kan bijdragen tot zwelling langs de luchtwegen, waardoor de doorgang waarlangs lucht stroomt wordt vernauwd.

Slechte nachtrust 

Het is duidelijk dat snurken en een slechte nachtrust het risico op problemen tijdens de zwangerschap vergroten. Bijkomende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes, astma en roken, verergeren deze problemen. Als gevolg daarvan is er een verhoogd risico op vroegtijdige bevalling, groeibeperking en mogelijke gezondheidsproblemen bij of overlijden van het pasgeboren kind.  Studies hebben aangetoond dat mensen met zwangerschapsvergiftiging een slechte nachrust hebben met een toename van de trage slaap en een afname van de snelle oogbewegingen. Bovendien doen ze vaker een dutje. Mensen die te veel aankomen of een grote nekomtrek hebben, lopen een extra risico. Deze factoren dragen bij tot het inzakken van de luchtweg en tot ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap. Sommige studies van mensen die slaapproblemen ondervinden in het tweede en derde trimester van de zwangerschap vinden een hoger percentage keizersneden bij zwangere mensen die slechte nachtrust melden.

Genoeg rust tijdens de zwangerschap

Je zult waarschijnlijk veel slapeloze nachten hebben als de baby er eenmaal is, dus het is belangrijk om voldoende te slapen nu het nog kan. Voor incidentele hulp zijn vrij verkrijgbare middelen met diphenhydramine vrij veilig. Voor meer chronische slaapproblemen zijn veranderingen in levensstijl, zoals het afschaffen van televisie en elektronica voor het slapen gaan, nuttig. Zwangere vrouwen moeten het effect van stress op hun slaap niet onderschatten. Stressbeperkende technieken zijn essentieel. Het is duidelijk een tijd waarin er veel biologische veranderingen plaatsvinden, maar daarnaast kunnen aanstaande ouders verhuizen of proberen te bedenken wat ze gaan doen nadat de baby is geboren. Er kunnen veel andere stressfactoren zijn, en soms is de eerste kans die mensen krijgen om erover na te denken het moment dat het licht uitgaat. Maak een lijste voor het slapengaan met taken voor de volgende dag te maken om te voorkomen dat je stress meeneemt naar bed. Als de baby er eenmaal is, zorg er dan voor dat je prioriteit geeft aan slaap, ook al zal je levensstijl veranderen. Stel prioriteiten rond voldoende slaap, en weet dat het een paar maanden zal duren.

Wanneer een arts raadplegen?

Als u zich zorgen maakt of uw slaapproblemen gevolgen kunnen hebben voor uw kind in ontwikkeling, praat dan met uw arts. Het kan nuttig zijn om uw slaapgewoonten en de factoren die kunnen bijdragen tot slaapgebrek door te nemen.

zwangerschap