Compleet Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Hoe kies je de perfecte verlichting voor een fabriek?

Uiteraard is het belangrijk om een goede verlichting te hebben in fabrieken. Dit zal de productiviteit, efficiëntie en veiligheid verhogen. Zodra je het juiste verlichting design kiest, zal je gegarandeerd slagen met de werkzaamheden. Voor velen is het daarentegen lastig om het juiste design te vinden. In deze blog wordt er meer uitgelegd over hoe je de perfecte verlichting voor een fabriek kunt kiezen en worden er een aantal tips gegeven.

 

Hoe bespaar je op je elektriciteitsrekening met de juiste verlichting? 

Wist je dat verlichting meer dan 10% van de totale energiekosten uitmaakt? Het goede nieuws is dat je deze kosten kunt verlagen door slimme beslissingen te nemen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen. 

 

  1. LED-verlichting 

LED is een zeer energiezuinige en economische verlichtingsoplossing voor de industrie. Ze zijn eenvoudig te installeren en gaan langer mee dan halogeen- en fluorescentielampen. 

 

  1. Natuurlijk licht 

De toevoeging van grote ramen maakt het gebruik van helder natuurlijk licht gedurende de dag mogelijk, wat de elektriciteitsrekening aanzienlijk kan verlagen. 

 

Installatie en modernisering van verlichting in de fabriek 

Installatie van verlichting in de fabriek is hetzelfde als elders, het verschil is alleen in grootte en aantal. Als het een kleine of middelgrote fabriek is, is het zelfs mogelijk om het alleen te doen. Dit is hoe de basisinstellingen werken:

 

Stap 1) Verzamel de voorraden. 

Je hebt een industriële ladder, een draadknipper, een draadstripper, een boormachine en nieuwe hoge of kleine lampen nodig. Koppel voor de veiligheid de hoofdvoeding los. De nieuwe lamp wordt geleverd met een set beugels en draden. Mocht het garen te kort zijn, dan kun je altijd een extra stukje vastmaken. 

 

Stap 2) Verwijder de oude lamp tijdens het vernieuwen. Dit omvat de gehele behuizing, starter, ballast (driver) en bij oudere verlichtingstechniek buislampen. Het enige dat overblijft is het netsnoer. Het heeft meestal drie draden. Actief (bruin of rood), neutraal (blauw of zwart) en geaard (groen of geel). 

 

Stap 3) Gebruik een boor om de beugel te plaatsen. De beugel heeft in het midden een schroef die in een houten of stalen sokkel moet worden geboord. Bevestig het lamphuis aan de beugels en sluit de draden aan. 

 

Stap 4) Idealiter is het een goede gewoonte om de drie lampdraden in dezelfde volgorde aan te sluiten op de drie hoofd voedingsdraden. Rood op rood, zwart op zwart en groen op groen. De LED’s worden echter niet beïnvloed, zelfs niet als je de actieve en neutrale draden verwisselt. 

 

Stap 5) Gebruik krimpkous en draadverbinders om de verbinding vast te zetten. Schakel in om te zien of de nieuwe lampen werken of niet. 

 

Voordelen van fabrieks led-verlichting 

LED-verlichting heeft vele voordelen die ze populair maken in modern lichtontwerp:

 

Kosteneffectiviteit 

De prijs van elk apparaat kan in drie delen worden verdeeld. Initiële investering, onderhoud en exploitatiekosten. Met LED’s zijn de initiële kosten beslist hoger. Maar je compenseert de initiële kosten en begint zelfs geld te besparen op de lange termijn. LED-lampen kunnen tot 50.000 uur branden en verbruiken 0% minder energie dan oudere technologieën. Een typische fluorescentielamp brandt in 15.000 uur uit en moet worden vervangen. 

 

Talrijke functies 

LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren en temperaturen. Er zijn ook dimbare lampen waarmee u de helderheid kunt aanpassen. Tegenwoordig zijn er ook slimme led lampen die over sensoren beschikken, zoals bewegingssensoren. 

 

Weinig onderhoud 

Oudere fluorescentielampen smelten vaak voortijdig of beginnen te flikkeren. Ofwel de starter moest vervangen worden ofwel de slang geheel vervangen. Ze zijn ook niet weerbestendig en gevoelig voor externe schade. Aan de andere kant staan ​​LED’s bekend om hun lange levensduur en licht controle en hoeven ze niet vaak te worden vervangen. LED-lampen hebben ook even de tijd nodig om op te lichten en hebben geen verwarming nodig, zoals metaalhalogenide- en TL-lampen. Meer info? Kijk op de website van Schréder NL.