Compleet Zakelijk
Image default
Elektronica en elektriciteit

Wat is een elektrische deken

Elektrische deken

Dit artikel gaat over de elektrische deken, die ook wel verwarmingsdeken wordt genoemd. Wat is voor een deken? Waarom zou je die gebruiken? Is zo’n deken gevaarlijk? Waar moet je op letten bij het kopen ervan? Op die vragen gaan we hier in. We sluiten af met wat volgens bepaalde bronnen de beste elektrische deken is.

Wat is een elektrische deken?

Met een elektrische deken verwarm je een bed. In Nederland en België worden doorgaans dekens gebruikt, die direct op het matras worden geplaatst. Dat betekent onder de onderdeken en -laken. In Amerika is het gebruik van een warmtedeken vaak anders en wordt een verwarmingsdeken bovenop neergelegd. Dan slaap je er dus onder en niet op. Er zijn dekens die rechtstreeks op het lichtnet worden aangesloten. Anderen kunnen een aparte transformator gebruiken, omdat ze op een lage voedingsspanning werken. Dat is veiliger.

Waarom een elektrische deken gebruiken?

Behalve dat je in een koude winternacht lekker warm blijft, zijn er nog andere redenen voor het gebruiken van een elektrische deken. Onder meer zijn dat:

  • Je bespaart geld op de warmterekening. Een slaapkamer hoeft niet te worden verwarmd. Een warmtedeken geeft warmte af dicht bij je lichaam in plaats van aan een ruimte. Je zou zelfs ‘s nacht een raam kunnen laten openstaan.
  • Je kunt beter slapen. Je gaat niet in een koud bed liggen. Desgewenst kan je de deken enige tijd voordat je gaat slapen aanzetten. Vervolgens wordt je lichaam op een constante temperatuur gehouden. Desgewenst kan je de verwarmingstijd limiteren middels een timer.
  • Warmte werkt als een natuurlijke pijnstiller. Dat geldt voor onder meer stijfheid, spierpijn, artritis en krampen. Warmte verbetert ook de bloedsomloop. Daardoor herstel je sneller van trainingen en blessures.
  • Minder energieverbruik. Om in een koude omgeving het lichaam op temperatuur te houden, kost energie. Met een warmtedeken verbruik je minder energie en heb je meer daarvan over als je opstaat.

Is een elektrische deken gevaarlijk?

Er bestaan veel elektrische apparaten die gevaarlijk zijn, als je er verkeerde dingen mee doet. Dat geldt ook voor een deken. Als je de deken niet gebruikt, is het beter om die van het lichtnet af te halen. Hiermee verminder je het risico van oververhitting en brand. Het is aan te raden om in kamers waar een warmtedeken wordt gebruikt, een rookmelder te installeren. Als de winter voorbij is en je dus de deken niet voorlopig meer nodig hebt, dan kan die het beste opgerold worden opgeborgen. Vouwen is niet goed, want dan kan de elektrische bedrading in de deken beschadigen en bij aansluiting op het lichtnet een kortsluiting optreden. Dat kan ook gebeuren als vloeistof op het deken terechtkomt. Als je in het begin van de winter de deken weer wilt gaan gebruiken, hou die dan even in de gaten. Het kan gevaarlijk zijn, als die erg warm zou worden. De bedrading in de deken wordt ook met de tijd brozer en breekt dan sneller.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken?

Als je een deken aanschaft, let dan op de veiligheidskenmerken. Er kan een voorziening zijn, die het deken bij kortsluiting automatisch uitschakelt. Een temperatuurbeveiliging is ook wenselijk. Let er op dat de deken een CE-certificaat heeft. Dat certificaat betekent dat de deken aan de Europese vereisten voldoet. Warmtedekens kunnen beter niet door kinderen, bejaarden, zwangere vrouwen en diabetici worden gebruikt.

Beste elektrische deken

We zetten hier een aantal bronnen op een rij over de beste elektrische deken.

  • besteteste.nl: Inventum HN135
  • bestgekozen.nl: Inventum HN135
  • bestenu.nl: Medisana HU A63
  • matrassencheck.nl: Beurer HD75
  • slaaphub.nl: Stoov big

De Beurer HD75 is een bovendeken. De andere twee genoemden zijn onderdekens. We doen hier geen uitspraken over de onafhankelijkheid van de gegeven bronnen.